Terug 13 februari 2021

Geschiedenis: 100 jaar na de eerste promotie

Vandaag is het exact 100 jaar geleden dat onze club voor het eerst de promotie naar de hoogste klasse verzekerde. We nemen je mee dat historisch moment.

Het is zondag 13 februari 1921: vandaag wordt de voorlaatste speeldag van divisie ‘Promotion/Bevordering’, het tweede nationale niveau van de Belgische Voetbalbond, afgewerkt. Voor aanvang is de stand van zaken in de top van het klassement als volgt:

Aangezien de eerste twee ploegen promoveren, heeft FC Malinois genoeg aan één punt in de thuiswedstrijd tegen het bescheiden FC Bressoux. Het team uit de Luikse agglomeratie, bijgenaamd ‘les Tigres’ omwille van hun geel-zwart gestreepte truitjes, is berucht om z’n viriel en brutaal spel. In de heenwedstrijd kwam Malinwa tegen de plaatselijke pitbulls niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Maar vandaag is het anders. Achter de Kazerne komen de Luikenaars er niet aan te pas en gaan ze roemloos met 5-1 ten onder tegen volgend FCM-elftal, in de toen gebruikelijke 2-3-5-opstelling: Victor ‘Fikke’ Piscaer – Raymond Schuermans – Jules De Coster – Louis Brock – Liévin Sterckx – Jef Dogaer – Frans De Rycke – Frans ‘Sus’ Vanderkinderen – Felix ‘Fé’ Andries – Louis Vandevenne – Arthur Sterckx

Het klassement na de wedstrijden van 13 februari 1921:

Malinwa is niet meer in te halen door SC Anderlecht en FC Liégeois, en viert samen met Standard CL de promotie naar de Division d’honneur/Eere-afdeeling. Opmerkelijk: anno 2021 speelt Standard 100 jaar onafgebroken in de hoogste afdeling.

Tekst: Luc De Keyser. Met dank aan het Malinwa Archief.