KV Mechelen - Standard: Dominant Malinwa wint aangename pot voetbal

KV Mechelen zet zijn sterke reeks in de play-offs verder. Voor de tweede keer op een week tijd klopt het Standard. Malinwa domineerde de eerste helft en kwam al vroeg op voorsprong via Schoofs. De Rouches kregen enkele grote kansen, maar werkten niet af. Dat deed KVM na de rust wel via Shved en Schoofs, Muleka tekende voor een late eerredder. Eindstand: 3-1.

Halverwege de Europe play-offs lag een ticket voor Europees voetbal nog steeds binnen handbereik. Sterker nog, Malinwa beschikte na drie speeldagen en een knappe 7 op 9 over de beste papieren. De Rouches waren het laatste slachtoffer in de reeks, en mogelijk ook het volgende. Al waren de bezoekers uit op revanche, na de nederlaag van vorige donderdag.

Die revanche zou niet zo vanzelfsprekend worden, want Malinwa trok de wedstrijd vanaf minuut één naar zich toe. Vranckx probeerde het meteen vanop afstand, maar zijn schot miste kracht. Ook de voorzetten van Vanlerberghe en Hairemans kwamen nét niet goed aan. Standard had duidelijk de handen vol met de vroege Mechelse druk.

Schoofs beloont KV

Na nog geen kwartier voetballen kreeg Malinwa wat het verdiende: een vroege voorsprong. Druijf zette aanvoerder Schoofs oog in oog met Bodart, het nummer zestien werkte beheerst af. De Luikse doelman bleef duizelig liggen en moest later gewisseld worden door ex-kakker Gillet.

KV Mechelen was niet tevreden met de beperkte voorsprong en bleef de druk opvoeren, al leidde dat ook af en toe tot scherpe counters van de bezoekers. Gelukkig voor Malinwa vergat Muleka een pass op maat van Lestienne voorbij Thoelen te tikken: meters naast. Aan de overkant miste Druijf tot twee keer toe een paar centimeter om voorzetten van Schoofs en Mrabti binnen te schuiven.

De pas ingevallen Gillet moest overigens meteen zijn waarde tonen voor de Rouches. Storm mikte naar de verste hoek aan de rand van de zestien, maar de veteraan liet zien dat hij nog steeds snel tegen de grond kan gaan. Ook met eenvoudige pogingen van Hairemans en Schoofs kende hij geen moeite.

Blessure Storm

Vlak voor de rust kwam Malinwa toch een paar keer in de problemen. Eerst had Thoelen een uitstekende reflex in huis op een poging van Balikwisha, die de bal wat later met een lage schuiver tegen de paal knalde. Ook Lestienne kon Malinwa geen gelijkmaker bezorgen met een onbesuisde poging van dichtbij. Bovenal zag Malinwa ook man in vorm Nikola Storm geblesseerd uitvallen.

Na de rust had Standard de Mechelse druk van zich afgeschud en zat het een stuk beter in de wedstrijd. Beide ploegen speelden de bal goed rond en wachtten geduldig op kansen. De eerste grote mogelijkheid was voor KVM via Shved. De kwikke Oekraïener combineerde zich via Schoofs door de Luikse verdediging, maar besloot van dichtbij een metertje naast.

Shved verdubbelt

Ook Standard kwam goed opzetten en trof zelfs bijna raak. Een strakke voorzet vanop rechts belandde op het hoofd van de ingevallen Shamir, die hard tegen de paal buffelde. De bal kwam vervolgens recht op Thoelen, die met een snelle en vooral gelukkige reflex het leer wegfrommelde. Wat later verhinderde Bijker nog een kopkans van Klauss.

Vlak voor het uur was het wél opnieuw raak voor Malinwa! Een ijzersterke Druijf schudde opnieuw een strakke voorzet uit zijn mouw. Shved dook aan de tweede paal in de rug van Siquet op en knalde de lage schuiver hard tegen de netten. Standard kwam beter in de wedstrijd, maar moest plots een nieuwe opdoffer verwerken.

Schoofs beslist

Standard leek onder de indruk en kwam niet meer tot grote kansen. Tot twee keer toe probeerde Klauss met het hoofd, maar zijn kopbal ging telkens naast. Aan de overzijde combineerde de thuisploeg zich wel makkelijk door de Luikse verdediging, en met resultaat. Via Druijf bracht Hairemans de bal laag voor doel. Muleka miste zijn controle, waardoor Schoofs zijn tweede van de namiddag tegen de touwen trapte.

Standard leek niet meteen nog te gaan scoren, al moest Thoelen zich vlak voor tijd alsnog omdraaien. Een voorzet van Gavory belandde voor het Mechelse doel, waar Muleka helemaal vrij kon koppen. Geen clean sheet, tot grote frustratie van de Mechelse goalie. De Mechelse verdediging hield stand tegen een kort Luiks slotoffensief, waarin Shamir nog van ver op de dwarsligger knalde.

Opstelling KV Mechelen: Thoelen, Bijker, Peyre, Vanlerberghe, Walsh, Schoofs, Vranckx (82′ Bateau), Mrabti (80′ Kaya), Hairemans (80′ Hairemans), Storm (42′ Shved), Druijf (82′ De Camargo)

Opstelling Standard Luik: Bodart (20′ Gillet), Siquet, Sissako (65′ Vanheusden), Laifis (65′ Dusenne), Gavory, Delferriere (45′ Shamir), Balikwisha, Bastien; Lestienne (71′ Carcela), Muleka, Klauss

Doelpunten: 13′ Schoofs (1-0), 57′ Shved (2-0), 71′ Schoofs (3-0)

Gele kaarten: 6′ Delferriere, 35′ Sissako, 70′ Vanlerberghe, 82′ Bastien