KV Mechelen - AA Gent: Bezoes en Tissoudali ontnemen Malinwa Europees voetbal

Het mocht niet zijn, KV Mechelen grijpt naast een ticket voor de Conference League voorrondes na 1-2 verlies tegen AA Gent. Na een doelpuntloze eerste helft brachten Bezoes en Tissoudali Malinwa na de rust in de problemen. Druijf tekende voor de aansluitingstreffer vanop de stip, maar de gelijkmaker kwam er nooit. Een zuur seizoenseinde voor KV na een knappe reeks in de Europe play-offs.

De spanning was meteen te snijden in het AFAS-stadion. KV Mechelen kon zich mogelijk voor het eerst sinds 1993 nog eens plaatsen voor Europees voetbal. Daarvoor moest het wel eerst winnen (of gelijk spelen) tegen ploeg in vorm AA Gent. Met een gehavend middenveld – zonder Vranckx, Van Damme of Defour – beloofde dat allesbehalve makkelijk te worden.

Ook voorin besloot Vrancken om wat te schuiven, vooral omdat Shved kort voor de match uitviel. Igor De Camargo en Ferdy Druijf speelden daardoor naast elkaar in de spits. Kopkracht gegarandeerd, en dat werd bijna meteen duidelijk. Een hoge voorzet van Mrabti belandde op het hoofd van De Camargo, die zijn kopbal niet door het pak met Buffalo’s kreeg.

Thoelen voorkomt 0-1

Ook Gent bleef niet bij de pakken zitten en kwam na een kwartier bijna op voorsprong. Castro-Montes krulde de bal voor doel, waar Bezoes goed kwam inlopen en staalhard op de lat kopte. Wat later kreeg Kums alle ruimte in de Mechelse zestien om uit te halen, maar Thoelen haalde zijn schot uitstekend uit de rechterhoek. Ook de poging van Jaremtsjoek vloog hoog over.

Na de vroege kansen voor KV Mechelen en (vooral) AA Gent was de storm even gaan liggen. Beide ploegen kwamen niet meteen tot grote mogelijkheden en voerden vooral een pittige strijd op het middenveld. Schoofs en Castro Montes moesten elk bekomen van stevige duels. Vanlerberghe kreeg nog een halve kans, maar zijn harde volley vloog over doel.

Geen strafschop voor Malede

Kort voor de rust zette AA Gent nog een slotoffensief in, en dat loonde bijna. Eerst werd een gevaarlijke hoekschop van Odjidja aan de eerste paal weggewerkt. Later combineerden Bezoes en Malede zich een weg door de Mechelse defensie. Die laatste ging uiteindelijk liggen in duel met Kaboré en schreeuwde om een strafschop, maar scheidsrechter Van Driessche gaf geen krimp.

KV Mechelen begon gretig aan de tweede helft en drukte Gent zelfs even op de eigen helft. Enkele daaropvolgende stilstaande fases leverden spijtig genoeg niets op. Waar Van Driessche de pittige duels en foutjes in de eerste helft nog onbestraft liet, trok hij nu wél kaarten. Bezoes en Mrabti kregen geel voor een te late tussenkomst.

Bezoes opent de score

De Mechelse druk mocht niet baten. De Buffalo’s kwamen uiteindelijk terug in de wedstrijd en hadden aan één kans genoeg om de score te openen. Hanche-Olsen zocht Bezoes in de box, Kaboré kon niet bij zijn hoge voorzet en de Oekraïense spits kopte in een boogballetje over Thoelen. Een domper voor Malinwa, dat aan een gelijkspel genoeg had voor een Europees ticket.

Een tiental minuten later ging het van kwaad naar erger voor Malinwa. De pas ingevallen Tissoudali kreeg de bal net buiten de zestien en kon zonder te veel hinder recht op Thoelen afstormen. De Mechelse goalie werd kansloos gepakt in de korte hoek, al zag de Mechelse verdediging er allesbehalve goed uit op de dribbel van de Gentse invaller.

Druijf vanop de stip

Na de tweede Gentse treffer stond Malinwa plots heel ver van Europees voetbal, maar Kaboré besloot om daar verandering in te brengen. Hij passeerde twee Gentse verdedigers en werd in de zestien neergehaald door een derde. Geen strafschop zei Van Driessche oorspronkelijk, maar de VAR besliste anders. Druijf twijfelde niet vanop de stip en knalde de aansluitingstreffer tegen de touwen.

Malinwa had duidelijk bloed geroken na de goal van Druijf en de troepen van Vrancken stormden naar voren. Gent probeerde de bal zo lang mogelijk bij te houden en rekte daarvoor de nodige tijd. Veel gevoetbald werd er uiteindelijk niet meer. Opstootjes waren er alom. Onder meer tussen Engvall en Godeau, beiden kregen geel. Ook Bolat en Tissoudali zagen geel voor tijdrekken, maar de gelijkmaker kwam er niet. Wat een domper voor Malinwa na een geweldige voetbaljaargang.

Opstelling KV Mechelen: Thoelen; Bijker, Bateau, Walsh, Kaboré (84′ Engvall); Vanlerberghe, Schoofs, Mrabti; De Camargo, Hairemans (73′ Storm), Druijf.

Opstelling AA Gent: Bolat; Hanche-Olsen, Ngadeu, Godeau, Castro-Montes (79′ Nurio); Kums, Odjidja (79′ Marreh), Samoise (88′ Plastun); Bezoes, Yaremchuk (79′ Emeka), Malede (65′ Tissoudali).

Doelpunten: 57′ Bezoes (0-1), 67′ Tissoudali (0-2), 71′ Druijf (1-2)

Gele kaarten: 51′ Bezoes, 53′ Mrabti, 85′ Godeau, 85′ Engvall, 88′ Schoofs, 90′ Bolat, 90′ Tissoudali, 90′ Kums

Rode kaarten: /

Scheidsrechters: Van Driessche, Monteny, De Neve, Boterberg.