Terug 18 september 2021

KV Mechelen - OH Leuven: “Goed gereageerd en vooral mentaliteit getoond”

KV Mechelen klopte OHL met een masterclass in efficiëntie. Storm en Mrabti scoorden voor de rust, daarna konden beide teams nog nauwelijks voor gevaar zorgen. Maar de drie punten blijven in Mechelen, tot groot genoegen van de spelers en coach Vrancken. “We misten vorige week misschien ook wat smeerlapjes”, zegt Onur Kaya.

De blamage tegen Anderlecht is niet vergeten, maar KV Mechelen deed wat moest: eerherstel halen. En dat is best gelukt, vindt ook de ingevallen Onur Kaya. “Als je 7-2 om je oren krijgt van Anderlecht, dan slaap je een paar dagen niet. Vandaag hebben we goed gereageerd en vooral goede mentaliteit getoond. Het spel kan sowieso beter, maar we gaan niet klagen en de drie punten meenemen.”

Het verschil met vorige week was voor Kaya redelijk duidelijk. “We misten vorige week misschien ook wat smeerlapjes. Vorige week maken we misschien vijf overtredingen in totaal, Joachim Van Damme heeft er vandaag tien alleen. Ik kan dat ook af en toe, en dat is in sommige wedstrijden belangrijk. Verder waren we misschien te verdedigend, maar we moesten koste wat het kost die drie punten halen na het debacle van vorige week.”

Joachim Van Damme: “Er is veel drive en goesting om iets recht te zetten”

Voor Joachim Van Damme was het weer even wennen om de grasmat te voelen, al zag je dat niet meteen aan zijn prestaties. “Ik ben toch stevig uitgeput”, zegt hij. “Maar ik kon de wedstrijd goed aan. Ik was gedreven vandaag en had er duidelijk veel goesting in.” Dat er volgens Kaya wat meer power, pit en slimme foutjes nodig waren, vindt hij ook. “Ieder zijn functie hé”, lacht Van Damme. “Ik ken mijn kwaliteiten en heb er vandaag mee gesproken.”

“Ik denk ook dat als je 7-2 op Anderlecht speelt, dan moet je in een vol stadion de fans iets teruggeven”, gaat hij verder. “Dat begint bij energie en inzet, en dan volgt de rest. Dat is het belangrijkste, en het resultaat is gevolgd. Het was ook de eerste keer in 4 jaar dat we zo’n pak rammel hebben gekregen als vorige week. Als je wint, is de sfeer altijd goed en is het gemakkelijk om mee te voetballen. Maar vandaag hebben we getoond dat er in deze groep veel goesting en drive zit om iets recht te zetten.”

Van Damme is tevreden met het resultaat, al zegt hij dat het nog een pak beter kan, ook hijzelf. “Voor de eerste 90 minuten ben ik tevreden, maar voetballend heb ik nog wel wat ruimte voor verbetering. Ik heb nu naar mijn kwaliteiten gespeeld om te winnen, en dat is gelukt. Volgende week is het misschien anders, hopelijk nog beter.”

Wouter Vrancken: “Vandaag gestreden voor elkaar “

Ook coach Wouter Vrancken is tevreden met het resultaat, en dan vooral de manier waarop. “Wat we bij Anderlecht tijdens de tweede helft misten, was vandaag wél aanwezig. Strijden voor elkaar en voor de ploeg door het vuur gaan. Dat hebben de jongens vandaag getoond en daar ben ik fier op. En dat was ook nodig.”

Sommige spelers hadden nog moeite met de prestatie van vorige week, en dat woog ook op deze wedstrijd, zegt Vrancken. “Kwalitatief waren sommige jongens niet 100 procent, omdat de pandoering tegen Anderlecht nog meespeelde, maar de mentaliteit was wel top en organisatorisch stonden we goed. Onze verdedigende kritiek was vorige week terecht, maar deze week staan ze er wel. Ook de keeper. Veel mensen voelen zich geroepen na zo’n slechte match om sterke uitspraken te doen. Ik ben vooral blij voor de jongens die geviseerd werden dat ze een sterke match spelen.”

Ook Vrancken spreekt vol lof over stevige duels en is blij dat Van Damme terug is om daarin te helpen. “Jo was belangrijk. Je ziet op het veld dat er gepraat wordt, zijn mond staat niet stil, hij geeft coaching en aanwijzing. Dat doet ook veel in de hoofden van medespelers én de tegenstand. Nu moet hij fit en fris blijven. Het was niet de bedoeling dat hij 90 minuten zou blijven staan, maar hij gaf geen krimp.”