Terug 20 januari 2021

KV Mechelen - Standard: Standard smeert Mechelen 0-4 pandoering aan

Standard gunde KV Mechelen geen vijfde overwinning op rij. Het werd 0-4 in het AFAS-stadion, al bracht Malinwa bij momenten goed voetbal. Helaas ontbrak de afwerking en vielen er achterin heel wat steken. Dussenne opende de score voor de bezoekers, waarna Amallah, Bastien en Balikwisha aanvulden. Na een uur voetballen was de wedstrijd gespeeld.

KV Mechelen heeft de voorbije weken heel wat vertrouwen getankt door de broodnodige remonte. Maar zou dat vertrouwen volstaan om ook Standard te kloppen? Onder nieuwe coach Mbaye Leye morsten de Rouches nog niet met punten. Beide ploegen konden alvast rekenen op versterking in de voorhoede. Joao Klauss (Standard) en Ferdy Druijf (KV Mechelen) kregen hun eerste basisplaats.

Standard verzilvert eerste kans

Net zoals de voorbije weken begon KV Mechelen als betere ploeg aan de wedstrijd. Het drukte Standard al snel op de eigen helft en speelde een aantal leuke kansen bijeen. Een ingestudeerde corner kwam terecht bij Schoofs, die helemaal alleen stond aan de tweede paal. De Mechelse aanvoerder haalde in één tijd uit, maar zijn schot werd gekraakt.

Malinwa bleef goed combineren, al kon het af en toe rekenen op ongelukjes bij Standard. Kort na de poging van Schoofs profiteerde Shved bijna van een foutje van Bokadi, maar Bodart kon redding brengen. Aan de overzijde had Standard vanaf de eerste keer wél prijs. Gavory bracht de bal voor doel, Dussenne kon midden in de zestien helemaal alleen afwerken.

KV Mechelen diende de bezoekers meteen van antwoord, al bleef de afwerking nog beperkt. Druijf kreeg zijn eerste kans via een voorzet op maat, maar de kersverse aanwinst knikte naast. Een paar minuten later werd Druijf opnieuw bediend, maar ook die kopbal kon Bodart niet verrassen. In de herneming ging zijn omhaal hoog over.

Foutje van Thoelen

In de kleedkamer voelde Wouter Vrancken dat er iets moest veranderen. Na de rust bracht hij meteen Vranckx en Vanlerberghe – terug uit blessure – in de ploeg. Maar ondanks een kort Mechels offensief, maakte Amallah het tweede doelpunt voor de bezoekers. De volley van de Marokkaanse middenvelder verdween achter Thoelen in de verste hoek, al ging de Mechelse goalie niet helemaal vrijuit.

Standard scoort vlot

Met nog geen uur op de klok ging het van kwaad naar erger voor Malinwa. Een scherpe aanval van de bezoekers belandde via Balikwisha uiteindelijk bij Bastien, die de bal moeiteloos onder Thoelen schuift. Amper twee minuten later dikte Balikwisha de score nog wat aan door een stiftbal van Amallah in doel te lopen. Met amper een uur op de klok leek de wedstrijd gespeeld.

Na het Luikse doelpuntenkermis gooide Vrancken al zijn wissels in de strijd. Kaya, De Camargo en Defour moesten op zoek gaan naar aansluitingstreffers, al zou dat een aartsmoeilijke opgave worden. Toch speelde Mechelen niet met het hoofd: Hairemans nam een halve volley op een veelbelovende positie, maar zijn schot werd gekraakt.

Mechelen bleef op de deur van de bezoekers bonzen en dat leverde nog enkele goede kansen op. Eerst kon invaller De Camargo Bodart aan het werk zetten, maar de Luikse goalie duwde zijn schot uit de korte hoek. Wat later torpedeerde Kaya de dwarsligger van Standard, al week de bal lichtjes af via het been van Bokadi. De extra ervaring in de ploeg loonde duidelijk.

Met nog een kwartier op de klok leek Malinwa zich bij de score neer te leggen. Het drukte nog wel op de helft van Standard, maar echt grote kansen kwamen daar niet meer uit. Na een sterke reeks slikte Mechelen een fikse pandoering. Toch ontbrak het niet aan inzet. Met opgeheven hoofd naar volgende week.

Wedstrijddigest

Opstelling KV Mechelen: Thoelen; Bijker, Peyre, Walsh, Kaboré (45′ Vanlerberghe); Van Damme, Schoofs (60′ Defour), Hairemans; Mrabti (64′ Kaya), Shved (45′ Vranckx), Druijf (64′ De Camargo).

Opstelling Standard Luik: Bodart; Pavlovic (64′ Jans), Bocadi, Dussenne, Gavory; Bastien, Amallah (85′ Tapsoba), Raskin; Balikwisha (64 Carcela), Lestienne (74′ Laifis), Klauss (74′ Mukela).

Doelpunten: 22′ Dussenne (0-1), 49 Amallah (0-2), 54′ Bastien (0-3), 57′ Balinkwisha (0-4)

Gele kaarten: 51′ Pavlovic, 77′ De Camargo

Rode kaarten: /

Scheidsrechters: Van Damme, Vanpoucke, Geerolf, Toeback