Terug 27 december 2020

KV Mechelen - Excel Mouscron: Shved bezorgt Malinwa verdiende driepunter

KV Mechelen is de verdiende winnaar na de belangrijke kelderkraker tegen Moeskroen. Malinwa domineerde vooral in de eerste helft en kon na een resem aan kansen ook scoren via Mrabti. Na de rust keerde het wedstrijdbeeld en verzilverde Mohamed een strafschop voor de bezoekers. Uiteindelijk was de ingevallen Shved beslissend met een knappe goal.

De laatste wedstrijd van dit kalenderjaar beloofde razend spannend te worden. Als gedeelde rode lantaarn hadden beide ploegen de drie punten broodnodig. Voor de bal aan het rollen ging, werd Younited Belgium nog even in de kijker gezet.  U kan de kerstactie ten voordele van daklozen nog steeds steunen door te bieden op het shirt van uw favoriete speler (de actie vindt u door hier te klikken).

Moeskroen meteen gewaarschuwd

De troepen van Sven Swinnen namen meteen een vliegende start: aan vijf minuten had Sandy Walsh genoeg om de netten een eerste keer te doen trillen. Een Mechelse hoekschop belandde via het hoofd van Peyre in de voeten van Engvall. Met een strakke pass vond hij Walsh, die de bal maar moest binnenlopen. Maar helaas, Jasper Vergoote spotte het buitenspel van Engvall en het feestje ging niet door.

Malinwa was niet gedemotiveerd door het afgekeurde doelpunt en bleef kansen opstapelen. Eerst zag Koffi een afstandsschot van Hairemans nipt over zijn kooi vliegen. Later pakte Storm uit met zijn typisch nummertje: lijn aflopen, naar binnen kappen en de verste hoek zoeken, maar Koffi ging goed plat op zijn schot. Het openingskwartier was duidelijk voor KV Mechelen. 

Ook na het openingskwartier bleef Malinwa de gevaarlijkste ploeg. Kaboré kreeg de bal op rechts en krulde een magistrale voorzet tot aan de tweede paal. Daar kwam Engvall goed ingelopen, maar kon hij de bal niet voldoende richting geven. Wat later schoof Mrabti een lage voorzet voor doel, maar opnieuw zat Koffi er goed tussen.

Mrabti scoort (verdiend)

Moeskroen rekende in de eerste helft vooral op een sterke Hervé Koffi tussen de palen. Eerst probeerde Engvall de Ivoriaan te verschalken na een goede kapbeweging, maar zonder succes. Later kon ook kapitein Schoofs zijn kans wagen na een snelle counter, maar opnieuw zat Koffi er goed bij. Pluimen op de hoed van de doelman na een resem aan Mechelse kansen.

De kansen bleven zich opstapelen en de Moeskroense goalie kon geen stand blijven houden. Opnieuw was het Engvall die vanop links een strakke voorzet in de voet had. Daar vond hij zijn Zweeds maatje Mrabti, die de bal eenvoudig binnenduwde. Deze keer geen sprake van buitenspel en KV Mechelen stond meer dan verdiend op voorsprong.

Hoewel de Mechelse verdediging over het algemeen een rustige eerste helft beleefde, moest Peyre zich vlak voor de rust nog reppen. Thoelen schatte een hoge vrije trap verkeerd in en de Franse verdediger kopte weg voor de lijn. Malinwa met een verdiende voorsprong de kleedkamers in.

Mohamed zet strafschop om

Na de thee waren vooral de bezoekers dominant. Eerst begon Moeskroen ongevaarlijk na magere kansen van Olinga en Da Costa. Later had Thoelen meer werk met een indraaiende voorzet van Faraj en een harde kopbal van Faraj. Telkens had de Mechelse goalie een geweldige parade in huis om de gelijkmaker te verhinderen, al kreeg hij bij die laatste wat hulp van de lat.

Moeskroen bleef op de deur bonzen en werd daar uiteindelijk ook voor beloond. Thoelen kon zijn netten nog een tijd schoon houden bij een nieuwe knappe redding op een kopbal van Da Costa, maar na een uur moest de doelman zich gewonnen geven na een strafschop van Mohamed. Schoofs kreeg de bal ongelukkig tegen de arm.

Shved verlost Malinwa

Met nog een kwartier op de klok was de Moeskroense storm wat gaan liggen en beide ploegen zochten naar de voorsprong. Die voorsprong zou er voor Malinwa uiteindelijk ook komen, dankzij gouden invaller Shved. De Oekraïner controleerde een voorzet knap in de zestien, draaide zich vrij van zijn man en knalde de bal tegen de touwen. Na de overwinning tegen OHL was een nieuwe driepunter binnen handbereik.

Vlak voor affluiten werd het nog een laatste keer heet voor het Mechelse doel. Onana kreeg de bal teruggelegd en ging tegen de grond in de zestien na een duel met Schoofs. De Moeskroense bank schreeuwde moord en brand, maar Vergoote wuifde het protest weg. Ook na tussenkomst van de VAR kwam er geen tweede strafschop. Zo won Malinwa de o zo belangrijke degradatieclash.

Wedstrijddigest

Opstelling KV Mechelen: Thoelen; Bijker, Peyre, Walsh, Kaboré; Schoofs, Van Damme, Hairemans (75′ Vranckx); Storm (62′ Shved), Engvall (75′ De Camargo), Mrabti (84′ Kaya).

Opstelling Royal Excel Mouscron: Koffi; Ciranni, Silvestre, Agouzoul, Mohamed; Faraj (62′ Badibanga), Hoko (88′ Van Durmen), Xadas (62′ Tabekou); Onana, Olinga (84′ Brym), Da Costa.

Doelpunten: 38′ Mrabti (1-0), 69′ Mohamed (1-1), 83′ Shved (2-1)

Gele kaarten: 40′ Agouzoul

Rode kaarten: /

Scheidsrechter: Jasper Vergoote, Nijssen, Vanyzere, De Cuyper.