Terug 17 december 2020

KV Mechelen - Club Brugge: Club nekt Malinwa met drie goals in tweede helft

KV Mechelen heeft leider Club Brugge niet kunnen weerhouden van een nieuwe overwinning. In de eerste helft verdedigde Malinwa sterk en kwamen Walsh en Vranckx nog dicht bij het openingsdoelpunt. In de tweede helft bezweek de Mechelse burcht en scoorde Diatta twee keer. Okereke nam net voor tijd de derde treffer voor zijn rekening. De nieuwe nederlaag is zuur, al is het tegen de leider.

Na de zure nederlaag tegen Waasland Beveren had Wouter Vrancken zijn troepen extra op scherp gezet voor de topper tegen Club Brugge. Het zou nodig zijn, want zelf moest Vrancken de wedstrijd van thuis beleven na een positieve coronatest. Gelukkig stonden coaches ad interim Sven Swinnen en Igor De Camargo op post voor de topper tegen de competitieleider.

Als underdog begon KV Mechelen sterk aan de partij. Club Brugge kon niet meteen dreigen en Malinwa speelde enkele kansen bij elkaar op de counter. Eerst was het Walsh die na een snelle tegenaanval met de achterkant van het hoofd op het dak van het doel kopte. Later kon Storm bijna alleen door op Mignolet, maar Mata snoepte hem nog net op tijd de bal af.

Diatta vergeet af te werken

Ook na het openingskwartier bleef het wachten op echte kansen en de (vooral Mechelse) slordigheden begonnen zich op te stapelen. Diatta kon profiteren van een foutje van Bushiri en zocht Rits aan de rand van de zestien. Die nam de voorzet meteen op de slof, maar de bal verdween meters naast. Wat later kon Vanaken Diatta alleen op Thoelen afsturen na balverlies van Vranckx, maar ook hij miste een opgelegde kans.

Meteen had Malinwa een antwoord klaar op de Brugse kansen. Wernersson zette zich door op links en toverde een knappe cross uit zijn voet. Vranckx kwam goed voor zijn man aan de tweede paal, maar zijn kopbal ging een paar meter over doel. Uitstekende kansen voor beide ploegen, maar de afwerking ontbrak.

Exit Defour

Voor Steven Defour was het zijn eerste basisplaats terug uit blessure, maar na ruim een halfuur voetballen kreeg hij opnieuw last. Zuur, want de middenvelder begon ijzersterk aan de partij. Bij de tegenstanders moest ook Noa Lang de handdoek in de ring gooien. Kaya en Okereke waren de vervangers.

Vlak voor de rust kwamen de bezoekers opnieuw dicht bij de openingstreffer, maar Thoelen maakte indruk bij zijn terugkomst. De Ketelaere vond het hoofd van de inlopende Vanaken met een knappe voorzet. De Brugse aanvoerder kopte sterk naar de grond, maar Thoelen zag het gebeuren en ging even snel plat. Knappe redding van de Mechelse goalie, die de gelijke stand bij de rust verzekerde.

Het leek alsof Blauwzwart tijdens de rust een donderpreek had gekregen van trainer Clement, want Mechelen werd meteen tegen de achterlijn gedrukt. De slordigheden achterin hielpen Club ook bijna een handje: Burshiri werkte weg in de voeten van Diatta, die op zijn beurt Vanaken in schietpositie bracht. Gelukkig voor Malinwa kon de Brugse middenvelder niet voluit trappen.

Mata redt Club

Plotseling kon Mechelen opnieuw ei zo na de score openen. Schoofs begon aan een heerlijke dribbel in de Brugse zestien na een mislukte hoekschop. Hij passeerde enkele blauwzwarte shirts en legde uitstekend terug tot bij Walsh. Die trapte op zijn beurt knap in één tijd naar doel, maar een vliegende tackle van Mata haalde de bal van de lijn. Zo bleef het geluk voor beide ploegen in evenwicht.

Waar Club in de eerste helft soms moeite had om kansen te creëren, lukte dat in de tweede helft een stuk beter. Het doelkader en een sterke Thoelen brachten meermaals redding voor Mechelen. Eerst was het Vanaken die op een pass van Rits de buitenkant van de paal raakte. Later devieerde Diatta een voorzet van De Ketelaere tegen de lat. Aan de overzijde ging een afstandsschot van Mrabti een meter naast.

Club wordt efficiënt

Het doelhout kon geen redding blijven brengen. Met nog twintig minuten op de klok konden de bezoekers de score toch openen. De Ketelaere schudde Wernersson af en schoof de bal laag voor doel. Daar was Diatta een voet sneller dan Kaya en schoof hij de bal voorbij Thoelen. Een domper voor Mechelen, dat nog goed stand hield.

Kort na de openingsgoal kon Brugge meteen de score aandikken. Eerst kreeg Okereke nog een uitgelezen kans oog in oog met Thoelen, maar besloot hij op de Mechelse keeper. Later kon Diatta wél zijn tweede van de avond maken. Na een knappe één-twee met Vanaken liet hij Thoelen kansloos in de verste hoek.

Thoelen houdt Malinwa recht

Met nog een tiental minuten te spelen leek de gelijkmaker voor Mechelen héél ver weg. Gelukkig stond Yannick Thoelen een uistekende match te keepen. Peyre liet zich de bal afsnoepen door Okereke, die De Ketelaere alleen op de Mechelse kooi kon afsturen. Met een beenveeg bracht Thoelen redding, hier kwam Malinwa opnieuw goed weg.

Met nog minuten te spelen werd het plots heel makkelijk voor Club Brugge. Een vlijmscherpe combinatie tussen Ricca en Rits eindigde bij Okereke, die op een paar meter afstand Thoelen opnieuw kansloos liet. Zwak verdedigd van Mechelen en goed uitgespeeld van Club. Malinwa begon sterk aan de partij, maar moest tegen het einde van de wedstrijd toe duidelijk zijn meerdere erkennen in een efficiënter Club Brugge.

Wedstrijddigest

Opstelling KV Mechelen: Coucke; Walsh, Peyre, Bushiri (70′ Bateau), Wernersson; Defour (38′ Kaya), Schoofs, Vranckx; Storm (71′ Engvall), Hairemans, Mrabti.

Opstelling Club Brugge: Mignolet; Mata, Kossounou, Mechele, Ricca; Balanta (58′ Deli), Rits, Vanaken; Diatta (84′ Van der Brempt), Lang (37′ Okereke), De Ketelaere.

Doelpunten: 69′ Diatta (1-0), 74′ Diatta (2-0), 88′ Okereke (3-0)

Gele kaarten: 40′ Peyre, 45′ Storm, 63′ Bushiri

Rode kaarten: /

Scheidsrechters: Lardot, Conotte, Vandecauter, Smet