Terug 29 november 2020

KV Mechelen - Beerschot V.A.: Malinwa boekt zure nederlaag na uitsluiting Vranckx

Na een felbevochten provinciederby klopte Beerschot KV Mechelen met 2-3. De ratten tekenden vreemd genoeg voor alle doelpunten: Tissoudali scoorde eerst na slecht uitverdedigen, gevolgd door eigen doelpunten van Frans en Mboko. Na een (strenge) uitsluiting van Vranckx konden Van den Bergh en Coulibaly de drie punten voor Beerschot verzekeren. Een zure nederlaag voor Malinwa.

Een clash tussen Antwerpse ploegen vormt steeds een recept voor spektakel. Dat heeft het verleden al meermaals aangetoond. De laatste keer dat Beerschot op bezoek kwam in het AFAS-stadion, promoveerde Malinwa naar de hoogste klasse. Het sprak dus voor zich dat Beerschot met het mes tussen de tanden zou afzakken, al was het maar om even van de leidersplaats in de competitie te proeven.

Het was eveneens duidelijk dat Malinwa niet snel onder de indruk zou zijn. De jongens van Vrancken begonnen meteen gretig aan de wedstrijd: Storm zette Frans in de wind en werd tegen de grond gewerkt. De daaropvolgende vrije trap werd door Hairemans een halve meter over doel gedraaid. Wat later wilde diezelfde Hairemans de bal met buitenkant voet voor doel krullen, maar zijn voorzet landde op het dak van het doel.

Tissoudali straft af

Ondanks de Mechelse druk, tekende Beerschot al snel voor het eerste doelpunt. Na slecht uitverdedigen bij Malinwa onderschepte Tissoudali een te korte terugspeelpass van Voet. De Marokkaanse aanvaller leek de inlopende Suzuki te willen bereiken, maar uiteindelijk legde hij de bal toch onverwacht keurig in doel. Mechelen meteen op achterstand.

Lang moest Malinwa niet wachten op de gelijkmaker. Amper vijf minuten na het openingsdoelpunt bracht Storm met een strakke volley vanop links de bal voor doel. Frederic Frans voelde Schoofs in zijn rug en werkte de bal knullig voorbij Vanhamel. Meteen erna moest Vanhamel opnieuw in actie komen. Met een beenveeg op een schot van Schoofs verhinderde hij de Mechelse voorsprong.

Walsh treft de paal

Mechelen bleef ook na het doelpunt goed voetballen en voerde de druk op. Na een knappe combinatie tussen Hairemans en Mrabti werd Walsh gevonden in de zestien. De rechtsback knalde vanuit een scherpe hoek naar doel, maar zijn schot spatte uiteen op de paal. Aan de overzijde onderschepte Vanlerberghe een goed teruggelegde bal van Suzuki op Tissoudali.

Kort daarna kwam Beerschot toch enkele keren door de Mechelse defensie. De combinatie Tissoudali – Holzhauser bezorgde de Mechelse defensie lichte kopzorgen door scherpe counters. Tissoudali passeerde Vanlerberghe en werd vervolgens foutief neergehaald, wat hij bekocht met geel. Meteen daarna kon Coulibaly uithalen vanop de rand van de zestien, maar die kraakte zijn schot, waardoor de bal enkele meters naast rolde.

Twee owngoals, Malinwa op voorsprong

Een minuut voor de rust kon Mechelen toch opnieuw scoren. Na een prima uitgespeelde combinatie versierde Malinwa een hoekschop op links. Schoofs kwam goed ingelopen en trapte de bal via Mboko in doel. Meteen daarna floot Visser de eerste helft af. Niet de fraaiste doelpunten, maar de Mechelse voorsprong was een feit.

Na de rust tekende Mechelen opnieuw voor de eerste kans. Wernersson liep de lijn af op links en zag zijn landgenoot Mrabti helemaal alleen staan. Hij bracht de bal voor doel, maar zijn voorzet was te hoog. Aan de overzijde zochten Holzhauser en Coulibaly voortdurend Tissoudali, maar Vanlerberghe stond uitstekend te verdedigen.

Na een uur voetballen ging Malinwa steeds gretiger op zoek naar het derde doelpunt. Mrabti kreeg de bal voor de voeten op zo’n 20 meter van het doel. De Zweed probeerde het met een afstandsschot, maar zijn poging verdween in de tribunes. Meteen daarna probeerde Storm de inlopende Vranckx te bereiken met een strakke voorzet. De Mechelse middenvelder miste centimeters om de bal in doel te werken.

Vranckx krijgt rood, Beerschot profiteert

Het gunstige scenario voor Mechelen kreeg plots een stevige dreun. Aster Vranckx raakte met een tackle op Coulibaly zowel bal als speler. Visser bestrafte in eerste instantie met geel, maar na tussenkomst van de VAR moest Vranckx toch gaan douchen. Vranckx had geen intentie om Coulibaly te raken, maar zijn studs komen aan. Na protest moest ook T2 Fred Vanderbiest het veld verlaten, Vrancken kreeg geel.

Een tiental minuten later sloeg Beerschot erin om te profiteren van de uitsluiting. Eerst probeerde Holzhauser Coucke te verrassen vanuit een scherpe hoek, maar de Mechelse goalie pakte sterk. Diezelfde Holzhauser krulde een minuut later een vrije trap op het hoofd van Van den Bergh, die goed opdook tussen de Mechelse defensie. Coucke nu wél geklopt en de bordjes opnieuw in evenwicht.

Ondanks een man minder ging Mechelen alsnog op zoek naar de nieuwe voorsprong. Met een knappe pass bracht Van Damme Storm oog in oog met Vanhamel. Een goede terugkomst van Mboko weerhield de Mechelse flankaanvaller van een schot. Op de bank van Mechelen deed nu ook keeperstrainer Stef Pauwels zijn beklag. Hij mocht ook naar binnen, oordeelde Visser bijzonder streng.

Coulibaly kopt Beerschot naar winst

In de laatste tien minuten slaagde Mechelen er niet meer in om het derde doelpunt te vermijden. Jan Van den Bergh was mee naar voren gekomen en bracht de bal voor doel. Coulibaly kwam goed ingelopen en kopte voorbij Coucke. Zuur voor Malinwa, dat plots weer moest achtervolgen. Vrancken wilde alsnog de gelijkmaker forceren en bracht met Togui en Kaya wat aanvallende versterking in de ploeg.

In de slotminuten kon Malinwa niet meer dreigen. Even leek het erop dat Van Damme nog kon uithalen, maar hij kreeg de bal niet meteen onder controle. Een zure nederlaag voor Malinwa.

Wedstrijddigest

Opstelling KV Mechelen: Coucke; Walsh, Vanlerberghe, Voet (85′ Kaya), Wernersson; Van Damme, Schoofs (85′ Togui), Vranckx; Storm, Hairemans, Mrabti (76′ Mrabti).

Opstelling Beerschot: Vanhamel; Mboko, Frans, Van den bergh, Vorogovskiy (86′ Van den Buijs); Sanusi, Coulibaly, Pietermaat, Holshauzer; Suzuki, Tissoudali (74′ Tissoudali).

Doelpunten: 14′ Tarik Tissoudali (0-1), 21′ Frederic Frans (1-1, OG), 44′ Mboko (2-1, OG)

Gele kaarten: 18′ Koulibaly, 39′ Vanlerberghe, 42′ Pietermaat, 67′ Storm, 68′ Hairemans, 73′ Schoofs

Rode kaarten: 61′ Aster Vranckx

Scheidsrechter: Lawrence Visser