Terug 18 september 2020

Open brief van algemeen directeur Frank Lagast

Supporters, partners, collega’s, spelers, coach, bestuur, sportieve staf,

Vandaag leven we in bijzondere tijden door Corona, de situatie rond Dieter Penninckx en foutieve informatie in (enkele) media. Zelf ben ik nu 425 dagen algemeen directeur van onze mooie club en gezien de situatie is het tijd om jullie mijn opinie te delen. En wat puntjes op de “i” te zetten.

Mijn afgelopen 425 dagen zijn voorbijgevlogen met bijzondere uitdagingen. We hebben de bladzijde van het verleden omgedraaid, we behaalden onze licentie en een historische zesde plaats in 1A. Er stond plots COVID-19 aan onze deur. En we zagen Dieter Penninckx wegvallen.

Dat laatste zorgt voor heel wat geruchten en vooral veel foutieve suggestieve informatie. Waar woorden als – ik citeer – obscuur, schimmig en woekerinteresten de ronde doen.  We voelen ons geraakt door deze woorden, maar niet aangesproken. Wij weten immers zeer goed wat de situatie van onze club is.

Dankzij onze supporters, partners en obligatiehouders hebben we een vernieuwd stadion neergezet. Hebben we aanzienlijke schulden?  Jazeker, daar zijn we altijd transparant over geweest.  Wie een huis koopt, dient hiervoor ook te lenen. Betalen we onze leningen gespreid in de tijd terug?  Jazeker, en altijd netjes op tijd.

We hebben schulden bij honderden supporters via obligaties aan een rente van 4,25%.  Ook bij investeerders zoals banken, Saffelberg Investments, onze bestuursleden, onze aandeelhouders en vele anderen zijn we – marktconforme – leningen aangegaan om onze doelstellingen te realiseren.  

 

Breedgedragen club

De club is dus veel breder ondersteund dan door Dieter alleen.  We moeten nu gedwongen maar met het volste vertrouwen zonder hem verder.

Onze raad van bestuur en het directiecomité zijn er gerust in: dit kunnen we!  En wat onze club zo mooi maakt, is dat er nu vele gemotiveerde mensen komen aankloppen om te helpen.
Zoals reeds gemeld hebben we ongeveer 30 miljoen euro aan langlopende schulden, maar de waarde van club en stadion is gevoelig gestegen naar meer dan 50 miljoen euro.

De aflossingen en interesten worden steeds correct en tijdig betaald en elke supporter met obligaties kan dat volmondig getuigen.  Ons vorige seizoen sluiten we af met een positief resultaat.  Die cijfers kunnen we onmiddellijk communiceren zodra deze door onze commissaris-revisor en onze algemene vergadering zijn goedgekeurd.

 

De kracht van Malinwa

Ik begrijp dat er veel vragen zijn en zal me persoonlijk dan ook engageren om in deze lastige tijden nog beter en transparant te communiceren.

Na 425 dagen samenwerken met de raad van bestuur en het directiecomité met Gert Van Dyck, Hans Van der biesen en Luc Leemans (onze nieuwe voorzitter raad van bestuur) , ben ik zeker dat we sterk staan om weer een nieuw hoofdstuk te starten.  Het zijn allen geweldige collega’s met een ongelofelijk hart voor de club en we zijn zeker dat het harde werk zal lonen.  

Dagelijks zie ik de kracht van onze supporters, vrijwilligers en alle geel-rode vrienden die met passie en strijd klaar staan voor onze geweldige familieclub waar veel andere clubs jaloers op zijn.  Ik heb trouwens nog steeds kippenvel van het moment vorige week toen 2 hulpverleners in de strijd tegen COVID-19 de aftrap hebben gegeven voor 5000 supporters in een corona-proof stadion.

Ook sportief kijk ik vol vertrouwen uit naar hoe Wouter met zijn sportieve staf de nodige oplossingen zal vinden om weer aan te knopen met overwinningen. Onze eerste ploeg is ons belangrijkste uithangbord en onze corebusiness.  Onze vele jeugdspelers, damesploegen en G-team verdienen ook onze aandacht en hierbij doe ik een warme oproep aan allen om ook deze ploegen te komen steunen en te helpen.

Heeft u vragen, ideeën of wilt u persoonlijk KV Mechelen helpen, aarzel niet om me het te laten weten. Wij willen immers in alle transparantie verder bouwen aan onze mooie club.

“No matter what” wens ik jullie een fijn weekend!

Met vriendelijke en sportieve groeten,
Frank Lagast