Terug 23 mei 2021

Fred Vanderbiest na KVM-Gent: “Niets racistisch gezegd of bedoeld”

Op het einde van de wedstrijd tegen KAA Gent ontstond er tumult aan de dug-outs. Volgens de bezoekers was er sprake van een racistische opmerking van Fred Vanderbiest. “Klopt niet”, zei de assistent-trainer op de persconferentie. De directie van KVM onderzoekt wat er gebeurd is.

“Het mag duidelijk zijn: elke vorm van discriminatie of racisme veroordelen we streng”, zegt algemeen directeur Frank Lagast. “Wat er exact gebeurd of gezegd is, weet ik niet. Dat zullen we nagaan. De vierde scheidsrechter en de match delegate stonden in de buurt. We hebben ook met Fred gesproken. We weten allemaal dat hij met veel passie in de dug-out zit. Maar ik ben er honderd procent van overtuigd dat hij nooit een uitspraak zou doen om iemand te raken omwille van zijn huidskleur of afkomst. Het verslag van de scheidsrechters zal duidelijkheid brengen.”

 

Vanderbiest: “Niets racistisch gezegd of bedoeld”

Fred Vanderbiest gaf meteen na de wedstrijd uitleg. “Ik riep naar Chinonso Emeka: ‘Heeft hij geen eten gekregen of wat?’ en dat nadat hij Bijker tegen de grond werkte. Dat is niet racistisch bedoeld. Ik zeg dat tegen iedereen.

Als iemand fors in duel gaat, zeg ik dat. Ik stond die jongen achteraf op te wachten om hem in het Engels uit te leggen wat ik gezegd heb. Maar ik mocht er niet bij en heb het dan aan Vadis Odjidja uitgelegd. Ik ben opgegroeid in zowat de meeste diverse buurt van het land en dan zou ik racistisch zijn? Laat het duidelijk zijn: ik heb niets racistisch bedoeld.”