Terug 29 november 2019

R. Antwerp FC - KV Mechelen: Mirallas nekt moegestreden Mechelen

Op de zeventiende speeldag stond de Antwerpse derby op het programma. De Mechelse defensie had de hele avond de handen vol aan Antwerp, maar hield goed stand. In minuut 74′ wist Mirallas toch de ban te breken. Yannick Thoelen was voor Mechelen dé man van de wedstrijd, met enkele knappe reddingen en een penaltysave.

Het beloofde een spannende partij te worden in het uitverkochte Bosuilstadion. Beide ploegen streden om een versterkte plek in de top zes. De kloof bedroeg amper één punt, dus er stond veel op het spel. Antwerp had bovendien nog wat goed te maken bij zijn eigen fans: in de heenwedstrijd gingen de jongens van Bölöni met 3-1 kopje onder. 

Toch liet het spetterende begin wat op zich wachten. Antwerp ging al snel op de helft van Mechelen spelen, maar kwam niet meteen tot grote kansen. De eerste mogelijkheid begon bij de voet van Refaelov, die met een vrije trap het hoofd van Rodrigues vond, maar de kopbal van de Portugees ging over doel. Kort daarna kon ook Mbokani zijn kopbal niet genoeg kracht geven. 

Mechelen zoekt naar kansen

Na een kwartier voetballen kreeg Antwerp de kans om de score te openen. Een hoekschop van Refaelov werd goed verlengd door De Laet. Hoedt kwam ingelopen aan de tweede paal, maar miste rakelings. Niet veel later counterde Antwerp via Haroun: de middenvelder stak het veld over en ging zelf voor glorie, maar zijn schot zoefde naast.

Na twintig minuten was het al pompen of verzuipen voor Mechelen. Het goede spel liet op zich wachten, terwijl Antwerp de Mechelse verdediging bleef kwellen met voorzetten. Opnieuw was het Refaelov die het voorhoofd van Mbokani vond, maar Thoelen had een supersave in huis om de topschutter van de 1-0 te houden.

Thoelen redt de meubelen

Zo’n vijf minuten voor de rust kwam Malinwa een eerste keer gevaarlijk voor de kooi van Bolat. Vanzeir haalde de achterlijn en zette voor. De Camargo kwam goed ingelopen, maar kon zijn kopbal niet genoeg plaatsen, waardoor de bal voorlangs ging.

Aan de overzijde raakte een Antwerps schot de hand van Peyre binnen de zestien. Scheidsrechter Lardot moest even naar de VAR kijken, maar legde de bal uiteindelijk op de stip. Mbokani kreeg zo de kans om de score te openen, maar opnieuw was er een beresterke Thoelen die het vel van Mechelen redde.

Tweede helft, zelfde spel

Na de rust bleef Mechelen zoeken naar kansen en was het vooral Antwerp dat het spel bepaalde. Rood Wit combineerde wel op de helft van Mechelen, maar kon Thoelen nog niet meteen aan het werk zetten. KV Mechelen kan zeldzaam tegenprikken, maar speelt het telkens te slordig uit.

Na een uur voetballen wilden beide coaches wat meer aanvallende creativiteit in de ploeg. Vrancken bracht Togui en Hairmans in de ploeg, Böl*oni koos voor Lamkel Ze. Voor Malinwa loonde de wissel haast meteen: Togui maakte actie op rechts en gleed voorbij Hoedt, maar zijn schot ging vanuit een scherpe hoek hard in het zijnet. 

Mirallas doet Mechelen de das om

Mechelen verdedigde de hele wedstrijd goed, maar na een dikke 70 minuten wist Mirallas toch de defensie te breken. De international kreeg de bal aangespeeld aan de rand van de zestien, kapte zich goed vrij en verschalkte Thoelen in de verste hoek.

Tien minuten voor tijd kreeg invaller Lamkel Ze nog een uitgelezen kans om de score te verdubbelen. Hij werd goed diep gestuurd door Mbokani en stormde op doel af, maar opnieuw had de Mechelse goalie een puike redding in huis. Aan de overzijde probeerde Mechelen nog met enkele hoekschoppen, maar die draaiden op niets uit.

In de slotminuten kreeg Mechelen alsnog enkele kans om de bordjes gelijk te hangen. Schoofs maakte zich sterk en buffelde zijn verdediger van de bal, waardoor hij oog in oog kwam met Bolat, maar zijn schot was te zwak. Even later werd diezelfde Schoofs verrast toen Bolat de bal pardoes in zijn voeten duwde. Hij duwde de bal nipt naast.

Wedstrijddigest

Opstelling KV Mechelen: Thoelen;74 Van Cleemput, Peyre, Swinkels, Corryn; Van Damme, Schoofs, Kaya; Tainmont (61′ Hairemans), Vanzeir (62′ Togui), De Camargo (80′ Engvall).

Opstelling Royal Antwerp FC: Bolat; De Laet, Arslanagic (46′ Seck), Hoedt, Buta; Haroun, De Sart, Refaelov (60′ Lamkel Ze); Mirallas (89′ Hongla), Rodrigues, Mbokani.

Doelpunten: 74′ Mirallas (1-0)

Gele kaarten: 45′ Peyre, 89′ Mbokani

Rode kaarten: /

Scheidsrechters: Lardot, Devilers, Monteny, Dierick