Terug 3 november 2019

KV Mechelen - Sporting Charleroi: 2-2

KV Mechelen kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Charleroi. De Zebra’s speelden razend efficiënt en kwamen met zuinige kansen tot twee keer toe op voorsprong, maar dankzij doelpunten van Storm en – wie anders dan – Kaya bleef het spannend. Na de rust bleven de kansen voor beide ploegen uit, al miste Storm vlak na de rust een strafschop. Eindstand: 2-2, maar Malinwa verdiende meer.

De veertiende speeldag bood heel wat in potentieel voor Malinwa. Een diepere kloof met Charleroi, een sterkere positie in de top zes – na puntenverlies van Antwerp en Standard – of een geslaagde jubileumwedstrijd voor aanvoerder Kaya. De kleine Mechelse generaal voelde al 400 keer de grasmat op professioneel niveau en wilde die prestatie verzilveren met de drie punten. 

En of kapitein Kaya er zin in had. Met een eerste corner lag Kaya bijna aan de basis van het openingsdoelpunt. Zijn voorzet krulde hard de zestien in, maar De Camargo kopte een metertje over. Niet veel later mocht ook Van Damme eens proberen. Hij kreeg de bal goed teruggelegd van Vanzeir, maar zijn volley ging hoog over de kooi van Penneteau.

Charleroi opent onverwachts de score

In de openingsfase was Charleroi nog niet écht op de helft van Mechelen geweest, maar als een duiveltje uit een doosje geraakte Bruno plots door de Mechelse defensie. Peyre miste zijn tackle, waardoor de flankaanvaller kon inleveren bij Rezaei. Die twijfelde geen seconde en liet Thoelen geen kans: Charleroi op voorsprong, tegen de gang van het spel in.

Kaya moest en zou scoren

Lang kon Charleroi niet profiteren van de voorsprong. Aanvoerder Kaya zou zijn galamatch niet laten verpesten door de Zebra’s. Een corner van Schoofs werd door de verdediging van Charleroi weggewerkt, en alsof het in de sterren geschreven stond knalde hij in één tijd op de volley de bordjes weer in evenwicht. 

Ook na de goal kreeg Mechelen nog een aantal kansen om op voorsprong te komen. Tot twee keer toe kon Van Damme van dichtbij afwerken, maar Charleroi verdedigde telkens goed en blokte zijn schoten af. Aan de overzijde kwam Morioka goed ingelopen op een voorzet van Fortuna, maar de Japanner kon zijn kopbal niet laag houden. 

Mechelen haalt nieuwe achterstand in

Na een halfuur voetballen kwam Malinwa opnieuw tegen de gang van het spel in op achterstand. Thoelen bokste een hoekschop van Charleroi buiten de zestien, van waaruit Fortuna hem in één keer staalhard in de kruising poeierde. De Mechelse goalie maakte geen schijn van kans, en Fortuna zal nog even nagenieten van zijn wereldgoal. 

Maar opnieuw bleef de voorsprong van een razend efficiënt Charleroi van korte duur. Van Damme stuurde Storm met een een-tweetje uit een scherpe hoek op Penneteau af, waar Fortuna van held naar antiheld ging door Storm onderuit te maaien. Scheidsrechter Lardot twijfelde geen moment een wees naar de stip. Storm mocht de strafschop zelf omzetten, en deed dat zonder problemen.

Vlak voor de rust kwam Malinwa bijna een eerste keer op voorsprong. Vanzeir glipte opnieuw met succes door de verdediging van Charleroi en legde goed terug tot bij Schoofs. Die nam zijn tijd en zocht de verste benedenhoek, maar krulde de bal een halve meter naast. Malinwa ei zo na op voorsprong voor de rust.

Penneteau houdt Charleroi recht

Ook na de thee was Malinwa veruit de gretigste ploeg op het veld. Charleroi kon dan weer op uitstekend keeperswerk rekenen van doelman Penneteau. Kort na de rust haalde hij een afgeweken schot van Kaya uit de verste benedenhoek. Later kreeg Malinwa opnieuw een penalty, nadat Van Damme werd aangetikt door Dessoleil. Maar opnieuw haalde Penneteau de bal goed uit de hoek. Ook Van Cleemput kon in de rebound niet scoren.

Na de penalty bleef de stormloop van de eerste helft uit. Beide ploegen zochten naar kansen, maar kwamen amper in elkaars zestien. Met nog een dikke tien minuten op de klok bracht Vrancken het duo Hairemans  – Togui in het spel, in de hoop op wat meer aanvallende pit. Malinwa bleef wel aankloppen, maar écht gevaarlijk werd het niet meer. In de slotminuut kon De Camargo nog een bal gevaarlijk voor doel brengen, maar de kopbal van Tainmont miste precisie.  Mechelen en Charleroi delen een punt.

Wedstrijddigest

Opstelling KV Mechelen: Thoelen; Van Cleemput, Swinkels, Peyre, Corryn; Van Damme, Schoofs (88′ Tainmont), Kaya; Storm (79′ Hairemans), Vanzeir (78′ Togui), De Camargo.

Opstelling Charleroi: Penneteau; Busi, Diagne, Dessoleil, Fortuna, Ilaimaharitra, Diandy (44′ Nicholson), Morioka; Bruno (74′ Fall), Gholizadeh, Rezaei.

Doelpunten: 11′ Rezai (0-1), 15′ Onur Kaya (1-1), 32′ Nurio (1-2), 38′ Storm (2-2)

Gele kaarten: 89′ Tainmont, 90′ Kaya, 90′ Ilaimaharitra

Rode kaarten: /

Scheidsrechters: Lardot, Nijssen, Devillers, Vermeiren

Toeschouwers: 14.605