Terug 28 september 2019

KV Mechelen - Club Brugge: 10 kakkers maatje te klein voor Club

Op de negende speeldag van het seizoen stond Mechelen tegen Club Brugge voor een aartsmoeilijke opgave. Blauw-Zwart kwam voor niets minder dan de drie punten en scoorde al na 20 minuten. Na een rode kaart voor Schoofs was de gelijkmaker ver zoek. Op het einde van de wedstrijd kraakte Mechelen, het werd 0-5. 

Aan sfeer geen gebrek in het bomvolle AFAS stadion. Meer dan 15.000 Mechelse supporters zakten af voor de wedstrijd tegen Club Brugge. Op papier was Blauw-Zwart dé ploeg in vorm: ze verloren nog geen enkele wedstrijd dit seizoen. Malinwa had dan weer veel vertrouwen getankt na de ijzersterke tweede helft van vorige week op Kortrijk.

Vroege tegengoal

Club kwam voor niet minder dan de drie punten naar Mechelen. In het openingskwartier pompten Vormer, Diatta en Tau de ene voorzet na de andere in de Mechelse zestien, al werden die telkens goed weggewerkt. Toch moest Thoelen zich na 20 minuten een eerste keer omdraaien. Diatta slalomde tussen enkele verdedigers en werkte in de verste benedenhoek af.

Aan de overkant kreeg Mechelen plots een kans om gelijk te komen. Storm kreeg de bal aangespeeld aan de zijlijn en bracht hem voor doel. Hairemans kwam goed voor Sobol, maar zijn kopbal verdween een metertje naast de kooi van Mignolet.

Club Brugge was duidelijk gewaarschuwd en schakelde aanvallend een versnelling hoger, maar het tweede doelpunt bleef nog even uit. Eerst omspeelde Tau Thoelen, maar werd teruggefloten omdat hij zijn hand gebruikte. Even later kon ook Okereke op Thoelen afstormen, maar hij tikte de bal te ver van de voet.

Malinwa met tien

Na een klein halfuurtje kreeg Mechelen plots een nieuwe opdoffer. Diatta maakte actie op het middenveld en werd foutief afgestopt door Schoofs. Eerst kreeg de Mechelse kapitein geel, tot scheidsrechter Laforge tot bij de VAR werd geroepen. Hij herzag zijn beslissing en stuurde Schoofs meteen van het veld: Mechelen moest met tien verder.  

Vlak voor de rust kreeg Percy Tau plots een gouden kans om de score aan te dikken. Vanaken vond de Zuid-Afrikaan dwars door de Mechelse defensie. Thoelen sprong hoog genoeg om zijn boogballetje over doel te duwen. In de daaropvolgende corner kon Deli zijn kopbal niet genoeg plaatsen.

De tweede helft begon zoals de eerste: een hongerig Club Brugge dat Mechelen vooral op de eigen helft hield. Diatta nam het eerste initiatief: hij haalde de achterlijn en zette voor. De mee opgerukte Sobol stond helemaal alleen, maar kopte een meter naast.

Na zo’n 50 minuten voetballen kreeg Club een tweede grote kans. Vanaken draaide rond Storm en bereikte Tau in de zestien. Die stond verkeerd ingedraaid en moest terugleggen op Okereke. De Nigeriaanse spits haalde uit, maar zijn schot werd afgeblokt. 

Het was pompen of verzuipen voor Mechelen, maar na een uur voetballen kreeg de thuisploeg toch nog een kans om gelijk te maken. Vanzeir infiltreerde in de Brugse zestien en schermde de bal goed af. Hij vond de ingevallen Tainmont, die meteen uithaalde. Zijn schot was hard, maar ging enkele meters over.

Diagne doet boeken toe

Na meer dan een uur spelen besliste de ingevallen Diagne de wedstrijd voor club. Een corner van Vormer werd door Deli tegen de paal gekopt. De potige spits was goed gevolgd en had het leer maar binnen te tikken. Meteen daarna kwam Vanaken een voet tekort om een scherpe voorzet van Schrijvers binnen te glijden.

Ondanks de achterstand was Mechelen nog niet uitgespeeld. Een goede voorzet van Hairemans belandde op het hoofd van Van Damme, die verstandig terugkopte tot bij Tainmont. De Fransman kon vol uithalen , maar zijn volley raakte een Brugs been. Even was er appel voor hands, maar de VAR besloot anders. 

Met nog 20 minuten op de klok en met een mannetje minder begon de vermoeidheid duidelijk zijn tol te eisen. Diatta haalde een zoveelste keer de achterlijn en vond Vormer, die de bal scherp voor een leeg doel bracht. Opnieuw was Diagne goed gevolgd om eenvoudig af te werken. Meteen daarna dikte ook Schrijvers de score aan. Hij schoot een goede pass van Mechelen hard in doel.

Op het einde van de wedstrijd speelde Mechelen toch nog een kans bijeen. Invallers Tainmont, Togui en De Camargo combineerden zich een weg door de Brugse defensie. De Camargo kon afleggen voor Tainmont, maar Deli was een tikkeltje sneller op de bal dan de Franse aanvaller. Aan de overzijde zette Vanaken de forfaitscore op het bord.

Wedstrijddigest

Opstelling KV Mechelen: Thoelen; Van Cleemput, Bateau, Peyre, Corryn; Van Damme, Vanlerberghe, Schoofs; Hairemans (78′ De Camargo), Storm (59’ Tainmont), Vanzeir (65’ Togui).

Opstelling Club Brugge: Mignolet; Mata, Deli, Mechele, Sobol; Rits, Vormer, Vanaken; Diatta (72’ Openda), Tau (65’ Schrijvers), Okereke (57’ Diagne).

Doelpunten: 19’ Diatta (0-1), 64’ Diagne (0-2), 70’ Diagne (0-3), 76′ Schrijvers (0-4), 82′ Vanaken (0-5)

Gele kaarten: 20’ Van Damme, 79′ Corryn, 88′ Openda

Rode kaarten: 27’ Schoofs

Scheidsrechters: Laforge, De Weirdt, Di Vincenzo, Smet

Toeschouwers: 16.500