Terug 20 juni 2019

KVM en Racing Mechelen: deel 1

Dikke van Malinwa: KV Mechelen & Racing Mechelen (deel 1)

Malinwa, Racing en een fusie… het was een wederkerend verhaal. Telkens als het met beide clubs minder ging, kwam de fusieconstructie naar boven. Het leek dan ook één van de voorwaarden waarom KV en Racing telkens weer rond de tafel gingen zitten. De eerste keer in 1969.

In het seizoen 1969-1970 speelden zowel KV Mechelen als Racing Mechelen in tweede klasse. Beide clubs hadden het financieel dus niet gemakkelijk. Racing zat al enkele jaren in tweede klasse en had een schuldenberg opgebouwd van +/-9 miljoen Belgische frank ( +/-€ 223000,00). KV zakte het seizoen ervoor naar tweede klasse en had ongeveer dezelfde schulden. Het was voor het  eerst dat delegaties van KV en Racing officieus samen zaten met als objectief een fusie.

Deze gesprekken, die op verplaatsing worden georganiseerd zodat de geelrode en groenwitte aanhang hiervan geen lucht zou krijgen, verlopen in een goede verstandhouding. Maar wijlen Frans Meulemans, toenmalig Racing-lid, was categoriek: “Geen sprake van fusie met KV!”

Het loopt dus op niets uit en de plannen verdwijnen voor enkele jaren in de ijskast. De ondertussen overleden Jan Peeters (oud-voorzitter Belgische Voetbalbond) beaamt dit verhaal. “Als lid van de KBVB kende ik zowel mensen van het KV- als Racing-bestuur, ik heb enkele informele vergaderingen bijgewoond. Mijn rol daarin was beperkt, alleen maar om te zien wat binnen de lijnen en mogelijkheden lag de van de Bond. Na enkele vergaderingen bleek het water tussen beide clubs nog te diep.”

Het toenmalig Mechels reclamebureau Koncept bedacht, uit eigen initiatief en naar aanleiding van de derby op het veld van Racing Mechelen, een leuke marketingcampagne onder de slogan: ‘De volgende Belgische Voetbalkampioen draagt vier kleuren Groen Wit Geel Rood’. “Ik heb toen zelfs beide voorzitters op Racing een helikopter laten nemen om te landen op het veld van KV waar de derby werd gespeeld“, vertelt Theo Van Roy.

De jaren nadien volgden er nog verschillende gesprekken tussen beide clubs.

In samenwerking met Het Malinwa Archief