Terug 27 maart 2020

KVM kiest niet voor tijdelijke werkloosheid voor spelers en levert bijdrage aan zorgsector

Het directiecomité van KV Mechelen vraagt haar spelers om, in navolging van de trainersstaf, een deel van hun loon in te leveren. Zo wil de club het eigen inkomstenverlies beperken en een solidariteitsbijdrage van 100.025 euro leveren aan de zorgsector.

 

In deze tijden van Corona zorgt het stilleggen van de competitie voor een serieus inkomstenverlies voor de club. Daarom zocht het directiecomité van KV Mechelen naar oplossingen in overleg met de staf en de spelers.

“De algemene, medische en sportieve staf leveren alvast 50% van hun loon in”, zo zegt algemeen directeur Frank Lagast. “Het directiecomité en de raad van bestuur werken zoals voorheen zonder verloning. Dit weekend overleggen de spelers over hun bijdrage.”

Malinwa roept dus geen tijdelijke werkloosheid in voor haar spelers of trainers. “We betalen voor onze spelers slechts beperkte bijdragen voor de sociale zekerheid, dan is het logisch dat we er nu ook geen beroep op doen, ook al kunnen we dat.”

Solidair met zorgsector

Daarnaast zal de directie samen met spelers, personeel, trainers, dokters en kinesisten van het ingeleverde loon sowieso een solidariteitsbijdrage van 100.025 euro voorzien dat naar de zorgsector in de Mechelse regio gaat.

“Eens alles achter de rug is en er weer publiek wordt toegelaten in het AFAS Stadion, zullen we onder meer alle personeel van de ziekenhuizen en woonzorgcentra uit het Mechelse uitnodigen”, zegt Lagast.

“Met deze bijdrage willen we de ziekenhuizen en woonzorgcentra in Mechelse regio ondersteunen zowel tijdens als na de Corona-crisis.”

Tijdelijke werkloosheid voor bedienden en arbeiders

Voor de bedienden en arbeiders past KVM het systeem van gedeeltelijke of volledige tijdelijke werkloosheid wegens overmacht toe, want voor hen zijn er wel sociale bijdragen betaald zoals bij andere bedrijven.

“Voor een aantal personeelsleden is er momenteel geen of nauwelijks werk, dus kunnen we niet anders dan deze stap zetten. Een aantal werknemers heeft nog wel werk klaarliggen maar ook zij gingen na een persoonlijk gesprek via telefoon uit solidariteit met de anderen en ten gunste van de club akkoord met deze regeling.”

 

 

Wanneer voetballen we opnieuw?

Frank Lagast: “Ons hart hoopt dat we zo snel als mogelijk terug voetballen… Voor een club als KV Mechelen is dat sportief en financieel zeer belangrijk, voor de supporters zou het een passionele en emotionele verademing zijn in deze bijzondere tijden.”

“Maar ons verstand en de gezondheidsanalyse door specialisten vertellen ons dat we het nog een hele tijd zonder voetbal met publiek moeten stellen. Gezondheid gaat voor op het voetbal.”