Terug 6 juni 2019

KV Mechelen in beroep bij het BAS

KV Mechelen gaat in beroep bij het BAS tegen de uitspraak van de Geschillencommissie Hoger Beroep. Dat heeft de club vandaag beslist.

 

De Geschillencommissie Hoger Beroep oordeelde zaterdag dat KV Mechelen in het tuchtdossier van “Propere Handen” moet degraderen naar 1B mét een aftrek van 12 punten en geen Croky Cup of Europees voetbal mag spelen.

Daar gaat KV Mechelen nu officieel tegen in beroep. “De club is onschuldig en wil niet opdraaien voor wat zij niet gedaan heeft”, zo zegt Joost Everaert, advocaat van KVM.

 

Vragen onderzoek naar betrokkenheid club

“Zo is er geen onderzoek gedaan naar de werking en de betrokkenheid van de club en zijn er meer dan tien telefoontaps die bewijzen dat de leden van de raad van bestuur – die uit 11 leden bestaat – “van niets mochten weten”. Beslissingen op clubniveau worden met bestuurders van verschillende aandeelhoudersklasses, inclusief de supportersafvaardiging, genomen. We vragen daarom nog steeds dat onderzoek naar de werking en de betrokkenheid van de club.”

Daarnaast heeft KVM als vervolgde partij het recht om de volledige telefoontaps te kunnen beluisteren. “Dat is een recht dat uitdrukkelijk door het Hof van Cassatie is erkend. De Geschillencommissie Hoger Beroep heeft deze niet opgevraagd”, zo zegt Everaert.

 

Degradatie aanvechten

Ook degradatie als straf is onmogelijk. “Zoals reeds gezegd staat dat zwart op wit in artikel B1711. Dat is bevestigd door het Uitvoerend Comité van de KBVB, dat officieel bevoegd is om het reglement te interpreteren. Onder meer met deze argumenten trekken we naar het BAS.”

Het beroep wordt nu officieel overgemaakt aan het BAS. Dat zal de zaak volgende week opnieuw inleiden met alle betrokken partijen.