Terug 9 februari 2019

KV Mechelen - OH Leuven: 2-1 (Eindstand)

Op de elfde speeldag van de tweede ronde ontving Mechelen OH Leuven, de rode lantaarn van de competitie. Mechelen was al snel op achtervolgen aangewezen, maar De Camargo hing voor de rust de bordjes opnieuw in evenwicht. Pas laat in de wedstrijd kopte Van Damme de winnende treffer binnen. 

De wedstrijd was nog maar net op gang getrapt en Swinkels verwende de geel-rode supporters met een magistrale volley. De Witte kopte terug tot bij de Nederlandse steunpilaar, die de bal in één keer op de slof nam vanop zo’n 20 meter. Henkinet was geklopt, maar de dwarsligger voorkwam een eerste doelpunt.

Niet veel later kwam Leuven opzetten. Dequevy speelde de bal met een hakje tot bij Henry. De Franse spits haalde de trekker over van net buiten de zestien. Zijn plaatsbal zoefde maar net over. 

Na acht minuten mocht Schoofs zich klaarzetten voor een vrije trap. Veel volk in de zestien, maar Van Damme kon zo goed als vrij op doel koppen. Zijn kopbal kwam iets te centraal, waardoor Henkinet eenvoudig kon klemmen.

Leuven op voorsprong

Als een duveltje uit een doosje kreeg Mechelen plots de 0-1 om de oren. Henry zette goed door op de flank en bracht de bal laag in de zestien. Maertens kwam goed voor zijn man en plaatste de bal keurig in de hoek. Verrips was kansloos.

Met nog tien minuten te gaan kwam Leuven opnieuw dicht bij een doelpunt. Henry kreeg een lage voorzet in de kleine rechthoek toegespeeld, maar Verrips was sneller op de bal. De Mechelse keeper kon eenvoudig klemmen.

De Camargo knikt gelijkmaker binnen

Meteen daarna wist Malinwa toch gelijk te maken. Een hoekschop van Schoofs werd aan de tweede paal gedropt. De Camargo klom hoger dan zijn twee belagers en knikte de bal tegen de touwen. Na een aantal goede Leuvense kansen hingen de bordjes plots terug in evenwicht. De Braziliaanse Belg verstevigt zo ook zijn positie in de topschutterslijst.

Vlak voor de rust verwende Storm nog met enkele knappe dribbels. Hij omspeelde twee verdedigers en bracht de bal voor doel, maar een Leuvense verdediger werkte goed weg. In de daaropvolgende corner kreeg De Witte een vrije kopkans, maar die kopte hij net over.

Vijf minuten in de tweede helft loodste Tshimanga met een lange bal Maertens door de Mechelse verdediging. De Leuvense middenvelder mocht van dichtbij uithalen, maar zijn schot was te centraal. Hier kwam Mechelen goed weg.

Het was een en al OHL wat de klok sloeg na de rust. Meteen na de eerste kans, kreeg Leuven opnieuw een kans om op voorsprong te komen. Duplus haalde de achterlijn en zette voor. Aan de tweede paal kon Henry alleen op doel koppen, maar hij knikte in het zijnet. 

Slordige tweede helft

Een eerste kans voor Mechelen liet langer dan een kwartier op zich wachten. Bijker rukte mee op naar voren en verstuurde een lange bal op Schoofs, die knap controleerde en Henkinet van dichtbij aan het werk wilde zetten. Hij haalde uit, maar de hoek was te scherp, waardoor de Leuvense doelman in hoekschop werkte. 

Meteen daarna drong Leuven opnieuw aan. Maertens, de gevaarlijkste man bij de tegenstanders, kreeg vlakbij de kooi van Verrips een lage voorzet van Duplus voor de voeten. Opnieuw was de hoek te scherp, waardoor hij in het zijnet besloot. 

De tweede helft werd vooral gekenmerkt door slordig spel, een traag tempo en vele fouten. Het was wachten tot in minuut 79 op nog een goede kans. Schoofs zag een goede loopactie van De Camargo en stuurde hem door de defensie. De topschutter kon vanuit een scherpe hoek uithalen, maar besloot hoog over. 

Van Damme beslist

Het zag er lang naar uit dat de wedstrijd op een gelijkspel zou eindigen, maar daar dacht Van Damme anders over. De ingevallen Matthys haalde de achterlijn en draaide een prima voorzet de zestien binnen. De potige middenvelder kwam perfect ingelopen en buffelde de winnende treffer tegen de touwen. 

In extremis eindigde OHL nog met tien spelers. De Camargo tikte de bal weg, terwijl er al gefloten was. Dat zorgde voor frustraties bij de Leuvense verdediging. Hubert deelde een klap uit aan de Mechelse spits, waardoor hij meteen mocht gaan douchen.

Wedstrijddigest

 Opstelling KV Mechelen: Verrips; Bijker, Peyre, Swinkels, Lemoine (65′ Togui); Van Damme, De Witte, Schoofs; Storm (79′ Matthys), Engvall (90′ Tainmont), De Camargo

Opstelling OH Leuven: Henkinet; Duplus, Moore, Hubert, Kotysch (87′ Kehli); Tshimanga, Persoons, Maertens Kaputska (87′ Mbombo), Dequevy (77′ Aguemon); Henry

Doelpunten: 23′ Maertens, 36′ De Camargo, 84′ Van Damme

Gele kaarten: 54′ Van Damme, 72′ Persoons, 90′ Moore

Rode kaarten: /

Scheidsrechters: Bijl, De Groot, Van Marrewijk, Vergroote

Toeschouwers: 13.941