Terug 2 februari 2019

KV Mechelen - KVC Westerlo: 3-0 (Eindstand)

KV Mechelen kende niet al te veel problemen met Westerlo in eigen huis. Malinwa won met 3-0 dankzij een sterke collectieve prestatie, met Nikola Storm in de hoofdrol. Van Damme, Storm en Togui scoorden voor Mechelen.

Na de klinkende bekerwinst van dinsdag, ging Mechelen vanavond op zoek naar een nieuwe competitiezege. De laatste dateert al van 13 januari. Malinwa stond tegenover een Westerlo in bloedvorm, dat vorige week in eigen huis won van Union en daarvoor gelijk speelde op Beerschot-Wilrijk.

Door het vertrek van Cocalic, de blessure van Van Cleemput en de schorsing van Mera was het puzzelen achterin voor Vrancken. Gelukkig kon hij meteen rekenen op kersverse aanwinst Thibaut Peyre. Ook Schoofs moet nog een wedstrijd uitzitten na zijn dubbele gele kaart tegen Beerschot-Wilrijk.

De eerste kans was voor de Kakkers. Storm hield twee verdedigers bezig aan de rand van de Westelse zestien. Hij bracht de bal laag voor doel, waar Van Damme hem achter het steunbeen voorbij Van Langendonck probeerde te werken. Maar het leer belandde in het zijnet.

Meteen daarna de reactie van Westerlo. Gboho rukte op langs de flanken en omspeelde Bijker. Van Eenoo kreeg de bal toegespeeld, omspeelde zijn bewaker en zette scherp voor. De bal werd in hoekschop gewerkt.

Plots rook Westerlo bloed en speelde het twee goede kansen bij elkaar. Van Den Bogaert kreeg de bal van Janssens en speelde laag in tot bij Naessens, die de bal afschermde en kon terugleggen tot bij Abrahams. De Zuid-Afrikaan haalde uit, maar zijn schot werd geblokt. In de herneming probeerde Gboho zich door de verdediging te wringen, maar De Camargo stopte hem foutief af en werd bestraft met geel.

Het was een poosje wachten tot er een nieuwe kans viel. Beide ploegen geraakten in elkaars zestien, maar tot echte schoten kwamen ze niet. Na een kleine 25 minuten vond Van Damme Storm op de linkerflank. De vleugelspelers sneed naar binnen en haalde uit, maar de bal ging voorlangs.

Van Damme met gelukje

Na een klein halfuur kreeg een rustige eerste helft toch een doelpunt. Bijker vond niet meteen een aanspeelpunt dus bracht de bal hard voor doel. Van Eenoo wilde wegwerken, maar raakte de bal verkeerd waardoor hij Biset en Ghandri naast de bal gingen en Van Damme eenvoudig kon afwerken.

Plots was Malinwa zeer dichtbij een tweede doelpunt. Lemoine omspeelde met een geniale ingeving Janssens en Van Den Bogaert. Hij haalde de achterlijn en bracht de bal laag tot bij Engvall. De Zweedse spits haalde uit, maar zijn schot trof de paal.

Westerlo begon zenuwachtig aan de tweede helft. Toch speelde het al snel een aardige kans bij elkaar. Kurt Abrahams kreeg de bal aangespeeld aan de rand van de zestien. Hij kapte zijn man uit en schoot vanop afstand. Zijn plaatsbal vloog maar net naast.

De eerste Mechelse kans liet langer op zich wachten. Kort voor het uur kreeg Storm de bal aangespeeld voor het Westelse strafschopgebied. Hij zag Lemoine diep lopen aan de overkant, maar besloot om zelf uit te halen. Zijn schot ging niet ver naast de kooi van Van Langendonck.

Meteen daarna mocht Storm het opnieuw proberen. Hij stak het halve veld over en kon plots zomaar op de Westelse kooi afstormen. Zijn schot was hard en laag, maar kwam te centraal om Van Langendonck te verrassen.

De kansen tijdens de openingsfase van de tweede helft waren voor Mechelen, maar de afwerking ontbrak. Engvall onderschepte een bal in de Westelse verdediging en stormde naar voren. Hij had afspeelmogelijkheden, maar besloot om zelf zijn kans te wagen. Een goede poging, maar opnieuw een te centraal schot.

Storm verdubbelt

Het bleef lange tijd rustig, maar met nog een kwartier te spelen besloot Storm dat het welletjes was. Hij kreeg de bal aangespeeld op eigen helft en stormde in volle vaart naar voren. Hij dribbelde voorbij twee Westelse spelers en werkte beheerst af in de linkerbenedenhoek voorbij Van Langendonck.

Enkele minuten later stal veteraan De Witte ei zo na de show met een weergaloos afstandsschot. Een afvallende bal ging enkele meters buiten de zestien zijn richting uit, waarna hij hem in een keer staalhard op de slof nam. Zijn pegel zoefde een half metertje over de pin. Van Langendonck haalde opgelucht adem.

Met nog vijf minuten op de klok zette Togui de eindscore op het bord. Een mee opgerukte Swinkels kreeg de bal aangespeeld aan de rand van de zestien. Zijn voorzet belandde aan de tweede paal, waar Togui hoger klom dan Ghandri en de bal overhoeks binnen knikte: 3-0. Vlak voor tijd kreeg ook Engvall de kans om te scoren, maar hij kopte van dichtbij hard op Van Langendonck. 

Vlak voor affluiten beging Oto’o nog een domme overtreding. Swinkels controleerde de bal, waarna de rechtsback met twee voeten vooruit doorging op de Nederlandse verdediger. Hij kwam er goed vanaf met geel. Ook De Witte en Ghandri kregen geel voor protest. 

Wedstrijddigest

Opstelling KV Mechelen: Verrips; Bijker, Swinkels, Peyre, Lemoine; Van Damme, De Witte, Kaya (73’ Tainmont); Storm (85′ Matthys), Engvall, De Camargo (72’ Togui).

Opstelling KVC Westerlo: Van Langendonck; Biset, Antunes, Ghandri; Van Den Bogaert, Van Eenoo (84′  Alessandro), Janssens (64’ Petrov), Oto’o; Gboho, Abrahams (60′ De Schryver), Naessens.

Doelpunten: 27’ Van Damme, 75’ Storm, 84′ Togui

Gele kaarten: 7’ Lemoine, 23’ Van Eenoo, 67’ Swinkels, 70’ Kaya, 90′ Ghandri, 90′ De Witte, 90′ Oto’o

Rode kaarten: /

Scheidsrechters: D’Hondt, Vanpoucke, Senecaut, Debeuckelaere

Toeschouwers: 13.958