Terug 19 december 2018

KV Mechelen - KV Kortrijk: 3-0 (Eindstand)

Het mag gezegd worden: Malinwa bereikte tegen Kortrijk een nieuw summum. Mechelen speelde met groot gemak en scoorde al snel twee keer. Na een klein uur moest Kortrijk met tien verder, vlak voor het einde van de partij zelfs met negen. De Camargo bevestigde uiteindelijk de 3-0 eindscore.

De geschiedenis sprak in het voordeel van de thuisploeg. Kortrijk en Mechelen kwamen elkaar al drie maal tegen in de beker. Malinwa verloor nog nooit. Toch beloofde het een moeilijke karwei te worden: De West-Vlamingen staan tiende in de stand, versterkten zich recent met ex-Gent coach Yves Vanderhaeghe en hielden de voorbije twee wedstrijden Club Brugge en Racing Genk in bedwang.

Zenuwen? Daar viel niet veel van te merken in de openingsfase. Welgeteld 51 seconden had Malinwa nodig om op voorsprong te komen. Kaya bracht een hoekschop hard voor doel. Cocalic was uitstekend van zijn bewaker losgekomen en had de bal maar binnen te duwen: 1-0 voor Geel-Rood.

Malinwa ‘o clock

Na een kleine tien minuten keek Kortrijk ei zo na tegen een dubbele achterstand aan. Schoofs kreeg de bal aangespeeld aan de rand van de zestien, sleepte hem voorbij Kagelamacher en zette Brusseze voor een tweede keer aan het werk. Zijn schot kwam te centraal, waardoor de Kortijkse doelman kon pareren.

Meteen volgde een nieuwe kans. In een kolkend AFAS stadion was het een en al Mechelen wat de klok sloeg. Engvall werd alleen op Brusseze gestuurd. De Zweed besloot om nog even met zijn verdediger te dollen, waarna hij snoeihard op de brede borst van de Kortrijkse doelman schoot. Met wat geluk stond het al 3-0.

Na 20 minuten kwam Kortrijk voor het eerst opzetten. Eerst stak Charisis eigenhandig het hele veld over, waarna hij aan de linkerkant inleverde bij Mboyo. Petit Pelé had een goede voorzet in huis, maar Avenatti kon net niet hoog genoeg klimmen en schampte de bal. Een waterkansje voor Kortrijk. 

Kortrijk kwam maar niet tot voetballen en Malinwa bleef aankloppen om de score te verdubbelen. Goed Mechels samenspel tussen Engvall en Togui zette de Ivoriaan alleen voor het Kortrijkse doel. Togui kon uithalen, maar forceerde zijn schot, waardoor het hoog over vloog.

Na een halfuur voetballen mocht Storm nog eens tonen waar hij goed in is. Hij liep de rechterflank af en kapte naar binnen. De flankaanvaller kon uit een schuine hoek op doel schieten, maar zijn schot wat al bij al ongevaarlijk voor de Kortrijkse doelman. 

Schoofs heer en meester

Kort daarna vond Schoofs het welletjes geweest. De Mechelse middenvelder was al de hele avond op geen fout te bespeuren, en bekroonde dat nu met een assist. Hij liet een verdediger achter zich en zag Storm aan de rand van de zestien, die het leer knap in doel trapte. Brusseze was voor een tweede keer geklopt.

Net voor de rust maakte Kaya er bijna 3-0 van. De kleine generaal geraakte met een aantal kapbewegingen – en met wat geluk – door de Kortrijkse defensie. Hij schoot met buitenkant van dichtbij naar doel, maar de hoek was te scherp.

De tweede helft begon bijna hetzelfde als de eerste: met een goede voorzet en een doelpunt van Cocalic. Alleen dat laatste ontbrak in dit geval. De Bosnische verdediger kreeg de bal voor de voeten, maar had niet genoeg tijd om te reageren.

Mboyo mag beschikken

Kort na de rust leek de wedstrijd definitief gespeeld. Na de dubbele achterstand moest Kortrijk ook nog eens met tien verder. Mboyo probeerde Kaya de bal te ontfrutselen, maar gebruikte daarbij iets te veel elleboog. Scheidsrechter Lardot bestrafte de aanvaller met zijn tweede gele kaart.

Met nog ruim twintig minuten te spelen kreeg Kortrijk een kans op de aansluitingstreffer. D’Haene sneed naar binnen en gaf zichzelf een uitgelezen schietkans. Hij besloot om altruïstisch de bal opzij te leggen, maar zijn pass kwam niet aan. In de herneming besloot hij zelf naast. 

Meteen daarna maakte ingevallen man in vorm Igor De Camargo definitief een einde aan een mogelijke foute afloop. Storm onderschepte de bal vlak voor de Kortrijkse zestien en stuurde de Braziliaanse Belg recht op Brusseze af. De Camargo twijfelde geen seconde en schoof de bal beheerst onder de Kortrijkse doelman binnen. “We spelen ze van’t kastje naar de muur” weerklonk van de tribunes.

Opnieuw rood voor KVK

Vijf minuten voor tijd kreeg De Witte de kans om de score nog wat aan te dikken. Hij kreeg de bal voor de voeten ter hoogte van de penaltystip en haalde uit, maar de bal werd van de lijn gehaald door een Kortrijkse verdediger.

Meteen daarna moest Kortrijk nog een speler missen. De Camargo kreeg de bal na een inworp aan de cornervlag en schermde af. De Kortrijkse verdediger ging iets te hard door op de Mechelse spits, waardoor Lardot hem zijn tweede gele kaart gaf. Een domme overtreding.

Met twee spelers minder kwam Kortrijk niet meer tot voetballen. Mechelen speelde de wedstrijd voorzichtig uit en won de knotsgekke wedstrijd met 3-0.

Wedstrijddigest

 KV Mechelen: Verrips; Van Cleemput, Mera, Cocalic, Bijker; Van Damme, Schoofs (78′ De Witte), Kaya; Storm (82′ Tainmont), Togui (70′ De Camargo), Engvall.

KV Kortrijk: Brusseze; D’Haene, Kagelmacher, Batsula (45′ Stojanovic), Hines-Ike; Charisis, Rolland, Ajagun (45′ Chevalier), Azouni;  Avenatti (58′ De Sart), Mboyo.

Doelpunten: 1’ Cocalic, 33′ Storm, 71′ De Camargo

Gele kaarten: 40′ Charisis, 44′ Mboyo, 46′ Hines-Ike, 66′ Schoofs, 77′ Azouni

Rode kaarten: 51′ Mboyo (2x geel), 87′ Hines-Ike (2x geel)

Scheidsrechters: Lardot, Vermeire, Conotte, Lemaire.

Toeschouwers: 10.520