Terug 1 mei 2019

AA Gent - KV Mechelen: we winnen de beker!

1 mei 2019 staat voortaan bekend als de hoogdag voor al wie geel en rood ademt. Malinwa veroverde voor de tweede keer in zijn geschiedenis de beker van België. Na een bloedstollende wedstrijd tegen AA Gent werd het 1-2 op de Heizel. De titel en de beker: Mechelen domineerde 2019.

De eerste helft begon zoals we dat gewoon zijn van een bekerfinale: met twee verdedigende ploegen die maar weinig weggaven. Na acht minuten bracht Bijker de eerste Mechelse voorzet hoog voor doel. De bal belandde op het hoofd van De Camargo, maar die kon zijn kopbal niet genoeg plaatsen.

Na een klein kwartier keerde het wedstrijdtempo volledig. Mechelen kwam als eerste gevaarlijk voor doel: Van Damme stuurde met een uitstekende dieptebal Tainmont alleen op Kaminski af, maar Asare zette een spurt in en kon de bal met een acrobatische tackle in de handen van de Gentse goalie werken. Kort daarna haalde Van Damme Verstraete foutief neer voor de Mechelse zestien. De Gentse middenvelder zette met de vrije trap meteen Verrips aan het werk.

Beide ploegen kregen een aantal goede mogelijkheden om de score te openen. David haalde hard uit van buiten de zestien, maar opnieuw was Verrips er om de meubelen te redden. Aan de overkant kon Schoofs meteen weerwoord bieden. Hij kon De Camargo met een knappe trivela net niet bereiken. In de vervolgfase kwam de bal opnieuw voor doel. De Camargo leek vastgehouden te worden en ging liggen, maar Lambrechts legde de bal niet op de stip.

Twee doelpunten, zes minuten

De eerste helft blijft zenuwslopend en het eerste doelpunt kon niet lang meer duren. Swinkels kon Kaminski eerst aan het werk zetten met een ingestudeerde hoekschop. Kvilitaia kreeg aan de overkant een uitgelezen kans om Verrips te verschalken, maar de voorzet van Asare kopte hij te hard naar de grond. Een minuut later wordt het Mechelse doel onder vuur genomen. Dompe is de laatste die kon uithalen en verschalkte Verrips met een botsballetje: 1-0.

Malinwa kon het daar niet bij laten en wilde koste wat kost strijden voor de beker. Schoofs kreeg de bal voor doel en kopte terug tot aan de tweede paal. Storm was goed gevolgd en knalde de bordjes terug in evenwicht. Het Mechelse deel van de Heizel ontplofte.

Vlak voor tijd kreeg Mechelen nog een aantal kansen om op voorsprong te komen. Tainmont speelde een uitstekende eerste helft en demonstreerde dat in de laatste minuten. De Franse aanvaller haalde de achterlijn en legde knap terug tot bij Schoofs, maar die schoot hard op Kaminski.

Tijdens de openingsfase van de tweede helft was het tempo opnieuw wat gaan liggen. Zowel Gent als Mechelen kregen enkele waterkansjes, maar gevaarlijk waren die niet. Eerst probeerde Bijker vanop afstand met een volley Kaminski te verschalken, maar zijn schot botste naast. Aan de overkant knalde Verstraete een vrije trap enkele meters over doel.

Na een klein uurtje voetballen counterde Mechelen zich bijna op voorsprong. Een knappe combinatie tussen Van Damme, Schoofs, Storm en De Camargo had Tainmont als eindstation. De Fransman kreeg een uitgelezen kans om Kaminski onder vuur te nemen, maar wachtte te lang. Zijn schot werd uiteindelijk afgeblokt.

Mera klimt, kopt en scoort

Als er een zekerheid is in het leven, dan is het de kopkracht van Malinwa. German Mera demonstreerde dat op het uur door boven alles en iedereen uit te klimmen en een vrije trap van Schoofs hard voorbij Kaminski te koppen: Mechelen op voorsprong, maar vooral op rozen!

Meteen daarna kwam Mechelen opnieuw gevaarlijk opzetten. Een rommelige fase voor het doel van Gent belandde voor de voeten van Storm, die van dichtbij Kaminski onder vuur nam. Zijn schot week af, waardoor Gent weg kon werken. Aan de overkant kwam Dompe voor Verrips, maar Bijker kon de bal veroveren met een tackle uit het boekje.

Verrips verbluft vriend en vijand

Mechelen wist dat alles goed zou moeten gaan om de wedstrijd te winnen. Michael Verrips bewees op enkele cruciale momenten zijn goudwaarde met enkele knappe reddingen. De ingevallen Bezus zette Odjidja op enkele meters van het Mechelse doel, maar de Nederlandse goalie kon met de vingertoppen de bijna zekere goal nog net naast duwen. 

Tijdens de laatste tien minuten was het pompen of verzuipen voor Mechelen. De ene Gentse voorzet na de andere werd het strafschopgebied ingegooid, maar Swinkels en Mera hielden de boel goed dicht achterin. Ook De Witte, in zijn rol als stofzuiger, kon het meeste Gentse gevaar goed de baas. 

Met nog vijf minuten op de klok kreeg Mechelen om definitief een einde te maken aan de wedstrijd. Engvall controleerde een weggewerkte bal en stak het halve veld over. De Zweedse spits behield het overzicht en legde terug tot bij de ingevallen Matthys, die oog in oog stond met Kaminski. Matthys wachtte iets te lang, waardoor Kaminski goed kon uitkomen en zijn schot kon pakken. 

Bij het laatste fluitsignaal ontplofte de Heizel. Na het kampioenschap deed Malinwa wat niemand voor mogelijk hield: het bekroonde zijn bekeravontuur met de tweede beker van België in de geschiedenis van de club. 

Wedstrijddigest

 Opstelling KV Mechelen: Verrips; Bijker, Mera, Swinkels, Peyre; De Witte ©, Van Damme, Schoofs (83′ Matthys); Storm, Tainmont, De Camargo

Opstelling AA Gent: Kaminski; Souquet, Bronn, Derijck, Asare ©; Verstraete, Odjidja-Ofoe, Sorloth; Dompe, Kvilitaia, David

Doelpunten: 33’ Dompe, 39’ Storm, 61′ Mera

Gele kaarten: 43’ Verstraete, 69’ Peyre, 81 Van Damme

Rode Kaarten: /

Toeschouwers: 44.771

Scheidsrechters: Lambrechts, Vanyzere, Vandercauter, Smet