Terug 5 februari 2019

Den dikke van Malinwa: Het logo

KV Mechelen werd opgericht in 1904, maar heeft tot de jaren 1988 nooit een vast logo gehad. Omdat de club altijd zeer nauw verweven is geweest met de stad Mechelen heeft dit een directe invloed gehad op de latere ontwikkeling van het huidige logo. 

De geel rode strepen (Sang en Léor) refereren naar het wapenschild van de stad en zijn afkomstig van de familie Berthout, de voormalige heren van Stad en Land Mechelen in de 12e en 13e eeuw. De familie Berthout droeg namelijk een schild dat bestond uit een gouden blad met drie rode palen op. In 1490 gaf de vader van Maximiliaan Frederik de 3e de toestemming om de koningsadelaar toe te voegen aan het wapenschild van Mechelen en werd daarom overgenomen in het actuele clublogo. 

De kroon werd er aan toe gevoegd dankzij het 25-jarig bestaan van de club In 1929. De club kreeg de titel ‘koninklijke’ of ‘royal’ van het paleis en de toenmalige naam ‘FC Malinois’ werd dus veranderd naar ‘Royal Football Club Malinois’. De definitieve naamsverandering kwam er in 1970. De vervlaamsing had ook Mechelen bereikt en ‘Koninklijke Football Club Malinois’ werd ‘Koninklijke Voetbalclub Mechelen’, ‘K.V. Mechelen’ of kortweg ‘KVM’. 

Het is echter pas tijdens het seizoen 1945-1946 dat we voor het eerst een logo terugvinden op de shirts, het begin van wat een beetje op het huidige logo lijkt: ‘RFCM’ met een kroon er bovenop. Er werd slechts enkele malen met dit logo gespeeld.

Dit is anders begin jaren ‘60: eerst zien we op  de keeperstenue en pas 7 jaar later op de spelersshirts een logo verschijnen waar duidelijk het huidige logo is op geïnspireerd. Al snel verdwijnt het weer (1974) en zal het tot het seizoen 1990-1991 duren voordat het logo vast op het shirt komt te staan.

In het seizoen 1988-1989 ontwerpt het Brugse kunstatelier Slabbinck, bekend van de productie van kerkelijke artikelen, in opdracht van de club een nieuw logo dat duidelijk een combinatie is van het logo uit de jaren ‘60 en ‘70 en het logo van wat we tot dan toe kenden uit de bekende Panini-plakboeken. Rekening houdend met de traditie van de club en haar stad en afgewerkt met de lauwerkrans dat de winnaarsmentaliteit van geelrood typeert… Zo kennen we ons logo ondertussen al meer dan 30 jaar!

Vanaf het seizoen 1990-1991 zal men altijd met het logo op de shirts spelen

Voor het eerst verschijnt het huidige logo op de shirts en dit tijdens de Europese campagne van 1988-1989 tegen RSC Anderlecht. In competitieverband speelt men nog zonder.

Het logo zoals het jaren verscheen in Panini en de finale van de Europacup II tegen Ajax Amsterdam

DVM: Het logo

Neem samen met ons een duik in het rijke KV-verleden! ⚽️ Vanaf vandaag zetten we tweewekelijks een uniek stukje geschiedenis van Malinwa in de kijker. Het KVM-logo is als eerste aan de beurt! 💛❤️Ontdek het volledige verhaal hier 👉 https://www.kvmechelen.be/nieuws/2018-2019/dikke-van-malinwa/hetlogo/

Geplaatst door KV Mechelen op Woensdag 6 februari 2019