Sporting Charleroi - KV Mechelen: 2-0

KV Mechelen verloor vrijdagavond met 2-0 van Charleroi SC.

Is Malinwa bezig recht te krabbelen? Was de fijne zege tegen KV Kortrijk een spannende openingszin van een nieuw verhaal? Met die existentiële vragen trok Malinwa naar Charleroi.

KV Mechelen kreeg meteen een stevige domper te verwerken: na zestien minuten kwam het al 1-0 achter. Cristian Benavente mocht snel oprukken en voorzetten, aan de tweede paal schoof Kaveh Rezaei de bal binnen. En nauwelijks twee minuten later moest Colin Coosemans KV van een snelle verdrinkingsdood redden toen Amara Baby alleen voor hem verscheen – opnieuw had Charleroi als een doortastende perforator gaatjes geduwd in de defensie.

De elf van Jankovic moesten dus al vrij snel achtervolgen. Niet dat Malinwa een flauw eerste kwartier had gespeeld: het was met vrolijke intenties aan de wedstrijd begonnen en creëerde wat bescheiden gevaar via Zeljko Filipovic. Daarna volgde nog appel voor handspel van Francis Nganga. En Malinwa kwam zéker niet de Eerste Wereldoorlog re-enacten: geen loopgraven bij geelrood.

Jankovic hield het net als tegen Kortrijk bij een viermansdefensie met Seth De Witte die terug uit schorsing kwam. Nicklas Pedersen kreeg in de spits steun van Tim Matthys (op links) en Yohan Croizet (op rechts). Waar Hassane Bandé zat, vraagt u zich af? Op de bank. De revelatie van Malinwa was licht geblesseerd teruggekeerd van een interland in Burkina Faso. ‘Maar in de loop van de wedstrijd kan hij zeker in actie komen,’ zei Jankovic voor de wedstrijd.

Schoofs op de paal

Na het snelle doelpunt ging de thuisploeg prompt comfortabel in z’n sofa zitten. Malinwa probéérde, maar de thuisploeg kon de opbouw van KV al bij al makkelijk neutraliseren. Alleen tien minuten voor de rust was er echt dreiging van KV: Rob Schoofs zag zijn schot op de paal stranden.

Voor het overige zagen we nauwelijks kansen in de eerste helft. Twee keer kwamen de Zebra’s dreigen, twee keer kwam KV er met de schrik vanaf. Het echte vuurwerk kwam uit het bezoekersvak – de wedstrijd werd twee minuten stilgelegd.

De tweede helft brengt geen soelaas

Nieuwe plannen in de tweede helft: Jankovic liet Croizet in de kleedkamer en zette Bandé het veld op – de tientallen buitenlandse talentscouts in het stadion ontwaakten plots uit hun doezelig halfslaapje. Door die ingreep verhuisde Matthys naar de rechterflank.

Bracht dat beterschap, swingend voetbal, geváár? Nou, de eerste kans was wel voor Malinwa. Maar daarna had het er alle schijn van dat de tweede helft een kopietje zou worden van de eerste. Charleroi controleerde, KV zocht ideeën, iets flitsends, kansen – maar vond niet.

Rood voor Schoofs

Coosemans was attent op een poging van Marco Ilaimaharitra, en feliciteerde hem in één zucht met zijn fraaie familienaam. Helemaal dolletjes werd het in de zeventigste minuut, toen Schoofs een rood karton kreeg. Enfin: aanvankelijk kreeg hij geel voor zijn fout op Dodi Lukebakio, maar de videoref suggereerde een ander kleurtje voor de stevige ingreep.

Met nog twintig minuten te gaan stond Malinwa dus 1-0 achter op het veld van Charleroi, en moest het met een man minder op zoek naar de gelijkmaker. Matthys zorgde nog twee keer voor dreiging met twee vrije trappen, Bandé kopte op Penneteau en Kolovos werd nog in de strijd geworpen. Tussendoor bleef Coosemans clever op een poging van Benavente.

Malinwa bleef kranig proberen, evenwel zonder Charleroi écht terug te drukken. En ja, hoe gaat dat: zolang het 1-0 is, blijft het spannend.

Rezaei besliste uiteindelijk in de 88ste minuut met een zelfbewuste trap, onbereikbaar voor Coosemans: 2-0, en KVM moest zonder punt(en) naar huis.

Sporting Charleroi: Penneteau, Martos, Rezaei (’90 Saglik), Benavente, Marinos, Baby (’82 Pollet), Hendrickx, Dessoleil, Ilaimaharitra, Nganga, Lukebakio (’77 Fall)

KV Mechelen: Coosemans, De Witte, Matthys (’82 Kolovos), Pedersen (60’ Drazic), Croizet (45’ Bandé), Rits, Cocalic, Schoofs, Tomecak, Cobbaut, Filipovic

Doelpunten: 1-0 Rezaei (’17), 2-0 Rezaei (’88)

Gele kaarten: De Witte (’56), Baby (’77), Fall (’84)