Terug 11 maart 2018

KV Mechelen - Waasland-Beveren: 2-0 (eindstand, KVM naar 1B)

Bloedstollend, zinderend en afgrijselijk spannend: de zenuwen gierden deze namiddag door een volgestouwd AFAS Stadion. Leven in 1A of halfdood naar 1B: het werd dat laatste.

Bij de rust stond het nog 0-0 en na de pauze kreeg Malinwa eindelijk loon naar werken. Mera en Bandé lieten Malinwa dromen van het behoud. Maar in de Oostkantons gebeurde in het laatste kwartier het ongelofelijke: Eupen ging van 0-0 naar 4-0 en redt zich – o zo zuur – op basis van het doelpuntensaldo.

 

De eerste grote mogelijkheid was voor een vastberaden Malinwa: Tainmont mikte een aflegger van Bandé op een Wase verdediger. KVM voetbalde met veel drang naar voren en dat liet Waasland-Beveren, reeds uitgeschakeld voor ticket voor play-off 1, toe om op de counter te speculeren. Thelin en Angban probeerden in de aanvangsfase met een snelle omschakeling voor onrust te zorgen.

 

Ook Ampomah ging voor Waas geluk van net buiten de zestienmeter, Coosemans zag het leer naast zoeven. De thuisploeg wou de vaart in het spel houden en zocht nadrukkelijk de snelle beentjes van topschutter Bandé. Dat zorgde voor veel snelheid, maar jammer genoeg geen snel doelpunt.

 

Ballen droppen in de zestien

Het tempo van de partij ging nadien wat liggen. KV Mechelen bleef wel het gevaarlijkst met enkele snelle voorzetten voor doel, maar het leer viel (nog) niet goed.

 

Rond het halfuur kon Bandé met de bal aan de haal, Buata keerde stevig terug en ontzegde de Mechelse spits van een schot. Even later keilde Rits vol risico uit de tweede lijn, net naast. Wat ons betreft verdiende KVM dat o zo belangrijke doelpuntje wel. Misschien keken we met een iets te geelrode bril, maar toch.

Toen Pedersen even voor de pauze Rits op rechts lanceerde en diens boogbal net niet Tainmont bereikte, was het nochtans bijna prijs. Maar bijna is eigenlijk helemaal niet en zo bleef het – ondanks een slotoffensief en een kopbal van Tainmont op Roef – nul tegen nul bij het rustsignaal.

 

 

 

Mera met de 1-0!

Nog maar net uit de kleedkamer gekomen, mocht Malinwa aan het vieren. German Mera maakte er op een hoekschop 1-0 van. Even leek scheidsrechter Van Driessche te aarzelen, was de bal wel over de lijn? Zijn lijnrechter gaf aan van wel, de videoref knikte in de oortjes bevestigend.

 

Ingestuurde vrijetrap en bam: 2-0!

Terwijl Eupen nog op 0-0 stond tegen Moeskroen, kon KVM de score verder uitdiepen. Rits leek een vrijetrap aan het halve maantje te trappen, maar passte binnendoor naar Bandé, die zwierig draaide en de netten, het AFAS Stadion en heel Mechelen deed trillen.

 

 

Het vertrouwen groeide bij de thuisploeg en Waasland-Beveren kon nauwelijks een vuist maken. Een vrijetrap van Demir – op een gevaarlijke plek voor doel – net over was twintig minuten voor het einde het enige bezoekende wapenfeit.

 

Eupen scoort vier keer

En zo gingen we het laatste kwartier in met een 2-0 voorsprong voor KVM en een 0-0 in Eupen-Moeskroen. Maar in de Oostkantons veranderde alles plots de stand razendsnel: op enkele minuten tijd stond het plots 3-0 voor Eupen.

 

Slotoffensief: naast, op de lijn gered, op Roef en op deklat

KVM moest nog zeker één keer scoren en zeker geen doelpunt meer binnenkrijgen om in de laatste tien minuten het behoud nog veilig te stellen. Dennis Van Wijk gooide Beqiraj en Verdier in de strijd en die laatste maakte bijna de broodnodige derde. Hij kapte en zette het leer tot groot ongeloof net naast.

 

Diezelfde Verdier mocht wat later alleen op Roef afgaan en was er ook voorbij, maar Buata redde op de lijn. Malinwa tuimelde van de hemel in de hel. Want in Eupen stond het ondertussen jawel… 4-0. Matthys en Bagayoko zetten Roef nog aan het werk, maar de bezoekende goalie week niet. Ook Beqiraj trof nog de lat, maar de realiteit is bikkelhard: Malinwa moet naar 1B.

 

Wedstrijddigest:

KV Mechelen: Coosemans, Mera, Pedersen (77’ Verdier), Rits, Cocalic, Schoofs (82’ Beqiraj), Bagayoko, Tainmont (86’ Matthys), Cobbaut, Bandé, Sylla

Waasland-Beveren: Roef, Demir, Moren, Buata, Angban, Jans, Ampomah, Myny (65’ Boljevic), Schrijvers (86’ Van Damme), Thelin, Ait-Atmane (60’ Verstraete)

Doelpunten: 48’ Mera (1-0), 57’ Bandé (2-0)

Gele kaarten: 30’ Cocalic, 38’ Myny, 41’ Bagayoko, 52′ Cobbaut, 57’ Buata, 88′ Angban

Rode kaarten:

Scheidsrechters:Van Driessche, Monteny, Walschap en Alen

Toeschouwers: 16.149

 

Over de wedstrijd: