Terug 17 april 2018

KVM zet juridische stappen voor meer transparantie in Belgisch voetbal

Terwijl KV Mechelen volop bouwt aan de toekomst tekent de club beroep aan tegen de licentie van Moeskroen én start het een kort geding tegen de Belgische voetbalbond.

“Tot we zeker zijn dat bij toekenning van de licenties de voorwaarden gerespecteerd werden, willen we als zeventiende club in 1A aantreden. We wensen ook meer transparantie in het Belgische voetbal.”

 

Malinwa bereidt volop het nieuwe seizoen voor: met trainer Dennis van Wijk werd snel een akkoord gevonden, belangrijke sponsors bevestigden hun vertrouwen, de stadionwerken zijn volop bezig en de sportieve cel draait op volle toeren om met een sterk team de volgende competitie aan te vatten.

 

Na de laatste speeldag op 11 maart heeft KVM ook haar huiswerk gemaakt om te kijken wat haar rol kan zijn om de transparantie in het Belgisch voetbal te verbeteren. Vanuit verschillende hoeken werd KVM gecontacteerd met de melding dat de licentie van o.a. Moeskroen problematisch is.

 

Van kastje naar de muur

 

KVM heeft deze context eerst constructief bij de bondsinstanties aangekaart. Er werd een speciale vergadering (raad van bestuur) van de Pro League samengeroepen, dit in aanwezigheid van de licentiemanager van de KBVB. Ondanks het feit dat een grote meerderheid van ploegen vinden dat de “normvervaging” nu dringend aangepakt moet worden, kregen we geen gehoor.

 

In een volgende stap werd het Bondsparket, de Licentiemanager en de Licentiecommissie formeel aangeschreven om de licentieproblematiek aan te kaarten. KVM heeft ook concrete en gemakkelijk te realiseren onderzoeksmaatregelen voorgesteld, zoals het horen van gewezen trainers en medewerkers van o.a. Moeskroen.

 

KVM kreeg het gevoel dat zij van het kastje naar de muur werd gestuurd en dat niemand binnen de bond de problematiek echt wou bekijken. Het Bondsparket verklaarde zich onbevoegd. De Licentiemanager verwees door naar de Licentiecommissie. De Licentiecommissie reageerde niet op de brief en gaf geen enkel gevolg aan de door KVM voorgestelde onderzoeksmaatregelen.

Intussen kregen alle ploegen uit 1A hun licentie voor komend seizoen.

 

Beroep bij BAS en kort geding

 

De wijze waarop het dossier werd aangepakt bij de KBVB roept diverse vragen op.

KVM wil de nodige transparantie en zekerheid dat de licentietoekenningen in het verleden en heden correct zijn gebeurd. Omdat KVM dit keer de meest benadeelde partij is van mogelijks onterechte licentietoekenningen zal het daarom dan ook volgende concrete stappen nemen:

  • KVM tekent in eerste instantie beroep aan bij het BAS tegen de beslissing van de Licentiecommissie om Moeskroen een licentie toe te kennen.
  • KVM ziet zich ook genoodzaakt om een kort geding procedure op te starten tegen te KBVB. Dit met de vraag om, tot met zekerheid kan worden vastgesteld dat bij toekenning van de licenties de licentievoorwaarden gerespecteerd werden, KVM verder te laten aantreden in 1A. Als zeventiende club in 1A dus.

 

Deze procedures zullen ongetwijfeld enkele weken in beslag nemen. Intussen blijft KV Mechelen zich focussen op het komende seizoen met de bouw van de nieuwe tribune, de uitbouw van de spelerskern en de start van de abonnementencampagne.