Terug 18 april 2017

Automatische reanimatietoestellen in het AFAS Stadion

KV Mechelen en de vzw Heartsaver installeerden in het stadion nieuwe defibrillators die automatisch bepalen of een stroomstoot nodig is bij een levensbedreigende hartritmestoornis.

 

In het AFAS Stadion vind je zeven zogenaamde AED’s of automatisch externe defibrillators terug (zie plan onderaan). Ook op de jeugdacademie is een AED voorzien. Het draagbare toestel kan een elektrische schok aan het hart toedienen wanneer iemand een hartfalen krijgt.

 

Automatische instructies en reanimatie

Het toestel analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Je kan dus niets misdoen door het toestel te gebruiken wanneer iemand een hartfalen lijkt te hebben.

Daarnaast geeft het AED-toestel gesproken instructies. Elke supporter kan het dus in nood gebruiken. Het toestel leidt jou als eerstehulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het overnemen.

 

Ook jij kan levens redden

“Jaarlijks worden er in België 11.000 mensen getroffen door een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis. Momenteel overleeft minder dan tien percent”, zo zegt Luc Ketele van de vzw Heartsaver. “Als je binnen de vijf minuten de reanimatie van een slachtoffer met een AED-toestel kan opstarten, kunnen we de overlevingskansen verhogen tot 70 percent.”

Malinwa biedt ook regelmatig reanimatie-opleidingen aan haar medewerkers aan.

Over Heartsaver

De vzw Heartsaver is opgericht in mei 2016 onder het peterschap van de gerenommeerde cardioloog en hartritmespecialist Prof. Dr. Pedro Brugada.

De vzw focust op plots hartfalen buiten het ziekenhuis. De volgende jaren wil Heartsaver 10.000 extra AED’s bijplaatsen in België en wil het de publieke kennis over reanimatie en defibrillatie verhogen.

Meer info: www.heartsaver.be