De Redding

In het seizoen 2002-2003 kwam Malinwa in woelig vaarwater terecht en ging het in vereffening. Supporters van geel-rood lieten het daar niet bij en zetten alles op alles om hun club te behouden. KV Mechelen blikt 20 jaar na datum terug op die gebeurtenissen, want zonder de inspanningen van toen was Malinwa nooit de club geworden die het vandaag is.

AFL 11 | Mark Uytterhoeven

Deze man heeft geen introductie nodig. Mark Uytterhoeven kijkt met een lach en een traan terug op de periode die hij als koploper mee tot een succes maakte.

AFL 10 | Herman Meersseman

Herman is journalist voor de krant in 2002. In het jaar voor zijn brugpensioen kreeg hij kersvers eersteklasser Malinwa toegewezen. Bij de krant verwachten ze een rustig jaar bij de promovendus. Was dat even een foute inschatting.

Op 54-jarige leeftijd kwam Herman terecht op Malinwa. Als krantenjournalist zorgde hij mee voor de vorming van de mening van het grote publiek. Constant zoekend naar nieuwtjes over de club die hij moest volgen, ontwikkelde hij ook warme sympathie voor Malinwa. 

AFL 9 | David CRV

Recupererend van een zware blessure zocht speler David Crv naar minuten. Want bij Moeskroen was hij uit beeld verdwenen. Toen het telefoontje van Malinwa kwam, heeft hij niet getwijfeld. De kapitein van onze noodploeg vertelt over hoe hij zijn periode bij Malinwa heeft beleefd.

AFL 8 | Marie-Paule De Bell

Twintig jaar lang heeft Marie-Paule een geel-rood geheim bewaard voor haar omgeving en haar ex-man in het bijzonder. Dat geheim doet ze voor onze reeks uit de doeken. Benieuwd? Kijken maar!

AFL 7 | Gunther Neefs

KV-enthousiasteling en autoliefhebber Günther Neefs wil zijn steentje bijdragen tijdens de reddingsoperatie. Wist hij veel dat de deux-chevaux die hij aan de club schonk achteraf hét symbool zou worden van de hele actie. Günther vertelt over het olijk autootje en hoe het komt dat de wagen 20 jaar na datum op KV staat.

AFL 6 | Stefaan Leroux

Begin 2003 is Stefaan Leroux 23 jaar oud. Samen met enkele andere supporters heeft hij zich mee achter de organisatie gezet van de Nacht van Malinwa, een gigantisch geel-rood feest in de Mechelse Nekkerhal. Die avond was een van dé orgelpunten in het verhaal van de Redding.

AFL 5 | Bram Criel

Bram Criel was 16 jaar in 2002. Van de ene dag op de andere verhuisde hij van de schoolbanken naar het voetbalveld, in de noodploeg van KV.

 

AFL 4 | Evert Winkelmans

Evert Winkelmans zamelde als 16-jarige fan geld in om op de rekening van Mark, Piet en Fi te storten. Hij vertelt in aflevering 4 van De Redding over de inzamelacties en de samenhorigheid 20 jaar geleden.

 

AFL 3 | Zivica Kanacki

Zivica Kanacki is jeugdcoördinator wanneer hij op 7 december 2002 het nieuws krijgt dat KV Mechelen, zijn werkgever en favoriete club, in vereffening gaat. Spelers, trainers en andere werknemers worden op straat gezet. Samen met Fi Van Hoof krijgt Kanacki de opdracht om een ploeg samen te stellen in minder dan een week tijd.

 

AFL 2 | Patrick De Cleyn

Patrick De Cleyn is als kleinzoon van clublegende Bert De Cleyn onlosmakelijk verbonden met Malinwa. Wanneer hij vlak na de vereffening merkt dat initiatieven om waardig afscheid te nemen van de club geen vorm krijgen, neemt hij het zelf in handen en organiseert hij de Mars van de hoop.

AFL 1 | Gunter Engels

Op 7 december lijkt het doek te vallen voor Malinwa. Na enkele woelige maanden blijkt de financiële put te diep en gaat Malinwa in vereffening. Samen met Gunter Engels - toen die-hard supporter en lid van de "OG's" - blikken we terug op deze sombere dag.

Introductie

Op 7 december 2002 kregen supporters, spelers en medewerkers te horen dat er geen geld meer was en Malinwa in vereffening ging. Tranen rolden over de wangen van supporters die 15 jaar voordien nog mee naar Straatsburg reisden om er hun club de Europabeker voor Bekerwinnaars te zien winnen. Harde woorden, die tegelijk de start van iets moois betekenden.

Supporters waren vastbesloten niet zomaar het hoofd te laten hangen en wat volgde was een golf van passie, strijd en clubliefde. Of het nu was om de club een waardig afscheid te gunnen, of vanuit het geloof dat het einde nog lang niet nabij was: de meest ingenieuze en vindingrijke acties volgden elkaar in sneltempo op.

Ook op het veld bleef de bal nog rollen, dankzij een noodploeg die werd samengesteld met jeugdspelers en gehuurde spelers van bevriende clubs.

Na 11 weken legt de vereffenaar het ingezamelde geld voor aan de schuldeisers. Zij beslisten unaniem dat dat ultieme bod werd aanvaard.

'De Redding' vertelt het unieke verhaal van een club die gered werd door haar supporters, een verhaal dat we nooit mogen vergeten. In 11 afleveringen vertellen evenveel mensen hoe zij deze periode meemaakten, helden op en naast het veld. Wekelijks verschijnt er een nieuwe aflevering waarmee we je terugnemen in de tijd.

Met dank aan Malinwa Archief, RTV en Café Tilt.